Jana Palacha bude připomínat památník ve Všetatech

18.01.2015 21:19

Národní muzeum vybuduje v obci, kde Jan Palach žil, nový památník.

Jana Palacha bude připomínat památník ve Všetatech
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

V domě Jana Palacha ve středočeské obci Všetaty vznikne památník a expozice věnovaná Janu Palachovi, jeho životu a sebeobětování a širším historickým souvislostem doby a jeho činu.

Ministerstvo kultury ČR pověřilo Národní muzeum úkolem vybudovat ve Všetatech Památník Jana Palacha. Za tímto účelem byla ministrem kultury Danielem Hermanem ustanovena poradní komise, která během roku 2014 vypracovala koncepci zbudování nového památníku. Na jejím základě vznikne do roku 2018 ve Všetatech umělecky cenný památník a místo edukace s muzejní expozicí, který bude připomínat protest Jana Palacha z 16. ledna 1969 v domácím i zahraničním kontextu.

Jan Palach se narodil v Praze, většinu života však strávil právě ve Všetatech. V domě se však z dob, kd v něm Palach žil, nic nezachovalo. Objekt je ve špatném technickém stavu.

Doposud opuštěné místo čeká nový život. Vzhledem k jeho významu a snaze najít co nejlepší a nápadité řešení, bude na projekt celkového řešení Památníku Jana Palacha vypsána architektonicko-výtvarná soutěž. Cílem Náríodního muzea je nejen dosáhnout co nejlepšího architektonického ztvárnění Památníku Jana Palacha, ale též ve Všetatech vybudovat výjimečné místo, které do obce přivede nové návštěvníky a stane se jejím novým symbolem. Soutěž bude vypsána na jaře letošního roku a vyhlášení výsledků se předpokládá během léta. Následně bude zpracována projektová dokumentace tak, aby v roce 2016 mohla být zahájena stavební realizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …