Janáčkova filharmonie: Do Ostravy koncem ledna zavítá „ruská Vanessa Mae“

10.12.2019 14:17

Předposlední lednový večer bude pódium v sále Domu kultury města Ostravy patřit Janáčkově filharmonii s dirigentem Dmitrim Jurowskim a půvabnou ruskou houslistkou Alenou Baevou. Ta je pro svůj expresivní a technicky dokonalý způsob hry často nazývána „ruskou Vanessou Mae“. V jejím podání zazní Bartókův Houslový koncert číslo 2. Koncert s názvem Grandiózní Prokofjev začíná v 19 hodin.

Janáčkova filharmonie: Do Ostravy koncem ledna zavítá „ruská Vanessa Mae“
Foto: Ivan Korc
Popisek: Janáčkova filharmonie

„Kariéru Aleny Baevy již delší dobu sleduji. Slyšel jsem několik jejích nahrávek a ty byly velice přesvědčivé. Proto jsem se rozhodl, že ji pozvu do Ostravy a věřím, že bude patřit k nejzajímavějším sólistům 66. sezóny,“ říká ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla.

Druhý houslový koncert patří k Bartókovým posledním dílům a je z nich posluchačsky nejpřístupnější. Skladba strhne publikum od počátečního jakoby cikánského úvodního tématu po vzrušující finále. Tento mistrovský kus plný důmyslně vypočítaných virtuózních efektů je určen pro prvotřídního houslistu, jímž Ruska Alena Baeva, vítězka soutěží v Moskvě, Varšavě a japonském Sendai, která poprvé vystoupila s orchestrem už v šesti letech, nepochybně je.

Večer zahájí předehra k poslední Janáčkově opeře Z mrtvého domu, k níž autor nalezl inspiraci v Dostojevského románu Zápisky z mrtvého domu. Skicu partitury Janáček sice dokončil, ale konečnou úpravu už nestihl. Sám o díle říkal, že není ještě hotové, o čemž svědčí dopis M. Brodovi ze 17. 5. 1928: „Z mrtvého domu – to mi dá ještě práce!“.

Závěr koncertu pak bude patřit skladateli, podle něhož je celý večer nazván. Svou monumentální, grandiózní a dramatickou Pátou symfonii psal Prokofjev během 2. světové války, premiéru měla 13. ledna 1945 v Moskvě. Je to jedna z nejlepších hrdinskoepických ruských symfonií. „V Páté symfonii jsem chtěl oslavit svobodného a šťastného člověka, jeho mohutnou sílu, jeho ušlechtilost, jeho duchovní čistotu. Nemohu říci, že jsem to téma vybral – ono se ve mně narodilo a potřebovalo vyjádření. Napsal jsem takovou hudbu, která zrála a nakonec naplnila mou duši“, napsal o díle sám autor.
Vstupenky v ceně od 160 Kč můžete zakoupit i online ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…