Jaro v Podyjí: U Jejkala jsou vzácní skokani ostronosí. Rozrůstá se i kolonie syslů u Hnanic

11.04.2016 16:20

Potvrzení populace vzácných skokanů ostronosých, rekordní počet ropuch nebo pomalu se rozrůstající kolonie syslů. Po teplém konci zimy je nyní jaro v Podyjí v plném proudu. Slyšet ho můžete zejména u podyjských tůní a rybníků.

Jaro v Podyjí: U Jejkala jsou vzácní skokani ostronosí. Rozrůstá se i kolonie syslů u Hnanic
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo


Skokan ostronosý. FOTO: Antonín Komenda

Po dvou letech se odborníkům podařilo znovu pozorovat nejvzácnějšího obojživelníka Podyjí skokana ostronosého. „Letos se jich na rybnících Jejkalech sešly zhruba tři desítky. Samečkové zářící svým typickým modrým zbarvením usilují o přízeň samiček jen velmi krátce.  Proto je velmi obtížné je v přírodě zastihnout. Nám se to poštěstilo po dvou letech,“ uvedl zoolog Antonín Reiter. Populace je podle něj v Podyjí stabilní a stále přežívá. 

Skokani ostronosí  během dvou až tří dnů obsadí vhodné místo, takzvané trdliště. Tam nakladou vajíčka a brzy se rozptýlí zpět do míst, kde žijí po většinu teplé části roku. Obývají hlavně mokřadní louky nebo podmáčené plochy v lesích.

Teplé večery urychlily nástup ropuch obecných. Některé rybníky v národním parku jsou jimi letos obsazeny přímo rekordně. Až tisíce ropuch odborníci napočítali na Čížovském lesním rybníce, na rybnících Jejkalech u Vranova i na rybnících kolem Podmolí. Pokud navštívíte břeh některého rybníka v nejbližších dnech, můžete ještě vidět rozcházející se davy ropuších a skokaních rodičů, nebo jejich čerstvě snesené snůšky.


Skokan ostronosý. FOTO: Antonín Komenda

„Po prvních jarních deštích můžeme už očekávat i další žabí zájemce o rybníky a tůňky. Nastane čas hlučných rosniček, kuněk obecných a ropuch zelených. Tyto žáby se projevují mnohem hlasitěji, než jejich jarní předchůdkyně. V pokročilejším jaru už je v přírodě rušno,“ popsal Reiter.

Probouzejí se i zimní spáči mezi savci. Od konce března už z večera poletuje po krajině hodně netopýrů, kteří postupně opouští zimní úkryty. Potkat můžete i první letošní ježky, zanedlouho se v lesích začnou objevovat plši a na polích křečci.

Nedaleko Hnanic se také probudili sysli ve zdejší kolonii pod Horeckým kopcem. „Už třetím rokem se zde menší syslí kolonie udržuje a snad i pomalu rozrůstá. Dospělí sysli se teď před svými norami rádi sluní a spásáním rašících bylin postupně doplňují energii spotřebovanou během dlouhého zimního spánku,“ dodal Reiter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…