Jeden z nejmodernějších diagnostických přístrojů je nově i v Thomayerově nemocnici

26.02.2015 13:41

Thomayerova nemocnice v Praze se stává jedním za tří pracovišť v ČR, které může díky novému mamografickému přístroji Hologic Dimensions 3D provést trojdimenzionální vyšetření prsu. Tato funkce se jmenuje tomosyntéza a umožňuje pořídit 3D obraz prsu. Celosvětové klinické testy potvrdily velký přínos této funkce, která zvyšuje úspěšnost v diagnostice nádorů prsu zejména u mladších pacientek s hutnou prsní žlázou, zvyšuje záchyt karcinomu prsu v časném stadiu a snižuje počet falešných nálezů.

Jeden z nejmodernějších diagnostických přístrojů je nově  i v Thomayerově nemocnici
Foto: Thomayerova nemocnice
Popisek: Nový 3D mamograf v Thomayerově nemocnici

Vzhledem k tomu, že tento přístroj je plně digitální, je výsledkem vyšetření digitální rentgenový obraz ve vysokém rozlišení. Tento obraz slouží lékaři ke kvalitní diagnóze a rychlejší práci s obrazem než s původním rentgenovým snímkem. „Díky přístroji s přímou digitalizací se výrazně zkrátí doba vyšetření pacientky, což umožní vyšší počet vyšetřených žen“, dodává MUDr. Dagmar Sečkařová, vedoucí lékařka mamologického oddělení. Už teď je v Thomayerově nemocnici objednací lhůta na mamograf maximálně 7 dní, v urgentních případech lze provést vyšetření do druhého dne.

Přístroj je dále vybaven speciální jednotkou pro digitální stereotaktické výkony Affirm a moderní diagnostickou pracovní stanicí Hologic SVDX 400. „Pokud je pacientka poslána na tzv. biopsii prsu, což je odběr vzorku z podezřelé tkáně, umožňuje funkce tomosyntéza nesrovnatelně rychlejší lokalizaci podezřelého místa v prsu a celé vyšetření lze podstatně zkrátit. Součástí jednotky pro biopsii je moderní přístroj pro vakuovou biopsii, díky kterému je možné provést odběr vzorku z prsu šetrněji, než tomu bylo u starších přístrojů“, říká lékařka radiodiagnostického oddělení MUDr. Jindřiška Urbanová.

Výsledkem investice do mamografického oddělení je celkové zlepšení kvality péče. TN tak navazuje na více než třicetileté zkušenosti s komplexní diagnostikou a terapií chorob prsu. Zdejší tým složený z radiologa, mamodiagnostika, onkologa, chirurga a patologa poskytuje v rámci nemocnice potřebnou péči od záchytu ložiska v prsu včetně jeho histopatologické klasifikace přes onkologickou a chirurgickou léčbu až po pravidelné sledování po ukončení léčby. Nejen že se pacientky v nově adaptovaných prostorách cítí mnohem lépe, ale následně jsou vyšetřeny na jednom z nejmodernějších diagnostických přístrojů v ČR týmem s více než třicetiletými zkušenostmi. „Thomayerova nemocnice je sídlem Komplexního onkologického centra (KOC) a jako jedna z mála nabízí při léčbě nádorů prsu komplexní léčbu, zahrnující péči o pacienty od screeningu až po sledování pacientek po ukončení léčby. Snaha o zachování komplexnosti péče potvrzuje i právě otevírané nové oddělení“, uzavírá primářka radiodiagnostického oddělení MUDr. Jana Votrubová, CSc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…