Jedinečný objev na Valašsku: Byla tu nalezena užovka stromová

10.07.2015 15:01

Koncem minulého týdne nalezl pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy, u obce Horní Bečva velkého mrtvého hada. Zoologové potvrdili, že se jedná o užovku stromovou. Tento náš největší a nejvzácnější had byl přitom v České republice pozorován zatím jen ve třech izolovaných oblastech – Podyjí, Poohří a Bílých Karpatech.

Jedinečný objev na Valašsku: Byla tu nalezena užovka stromová
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

„Je to doslova senzace. Musíme nyní nález ověřit a potvrdit, zda a kde všude u nás v Beskydech tyto krásné užovky žijí. Vyskytují se totiž obvykle v teplejších místech, Horní Bečva však leží v nadmořské výšce 650 metrů. Nález je proto velmi neobvyklý,“ vysvětluje František Šulgan z AOPK ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy. 

Užovka stromová je naším největším a  nejvzácnějším hadem. Stejně jako naše ostatní užovky není jedovatá, ani lidem nebezpečná. Protože s oblibou vyhledává lidská obydlí, bývá v literatuře ztotožňována s bájným hadem hospodáříčkem. Byla zasvěcena řeckému bohovi lékařství Asklépiovi (latinsky Aeskulapovi) a je zpodobňována na památkách starých více než 2 500 let. Dodnes je ve znaku lékařů.

Užovka stromová dnes patří mezi kriticky ohrožené druhy. Důvodem jsou především změny v obhospodařování krajiny. Pro její záchranu připravila Agentura ochrany přírody a krajiny ČR zvláštní záchranný program.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…