Jen malování a úklidové práce už nestačí: GSK spustila program odborného dobrovolnictví v neziskovkách

13.06.2016 12:52

Neziskové organizace většinou pomáhají v oblastech, které z komerčního hlediska nejsou příliš atraktivní – společenská témata, pomoc nemocným či podpora ohroženým skupinám obyvatel. Často jsou tyto organizace velmi schopné v předmětu činnosti, kterou provozují, nemají však finanční prostředky a znalosti, aby profesionálně zvládaly podpůrné aktivity, které by jejich práci zefektivnily. Právě pro takové případy vznikl koncept odborného dobrovolnictví, ve kterém zkušení odborníci z předních českých firem do neziskovek dochází a zdarma předávají své znalosti a zkušenosti jejich pracovníkům.

Jen malování a úklidové práce už nestačí: GSK spustila program odborného dobrovolnictví v neziskovkách
Foto: red
Popisek: GlaxoSmithKline

Jedním z průkopníků této metody je v České republice i farmaceutická firma GSK. Její zaměstnanci pomáhají v oblastech strategie organizace, komunikace a propagace, zlepšení prezentačních dovedností, personálního řízení nebo time managementu.

Čím se odborné dobrovolnictví liší od běžného

KDE VYUŽÍT ODBORNÉ DOBROVOLNICTVÍ?

  • MARKETING, PR

  • PERSONALISTIKA

  • PREZENTAČNÍ A MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI

  • SPRÁVA WEBOVÝCH STRÁNEK

  • IT PORADENSTVÍ

  • LEGISLATIVA

  • ÚČETNICTVÍ

Myšlenka dobrovolnictví firem jako taková není nová, v minulosti však převládaly formy neodborné manuální pomoci. Jednalo se například o úklidové nebo renovační práce či jinou formu „ruční“ výpomoci. Odborné neboli expertní dobrovolnictví pomoc posouvá na novou úroveň, a to tak, že neziskovým organizacím umožňuje vylepšit svou činnost zdarma tím, že se jejich pracovníci učí úzce specializovaným aktivitám od zkušených profesionálů z předních firem. Dvojnásobná výhoda spočívá jednak v tom, že neziskovky nemusí za získání know-how a cenných informací platit značné sumy peněz externím dodavatelům, ale i v tom, že zkušenosti čerpají přímo zaměstnanci samotné organizace, kteří se tak sami stávají profesionály – nezávislými a schopnými zlepšovat kvalitu a efektivitu fungování organizace.

O co je největší zájem a co z toho mají firmy

Nejčastějšími obory, ve kterých je tento druh spolupráce využíván, jsou marketing a PR, které v Česku poptává téměř 70 % neziskových organizací, dále se jedná o know-how v oblastech řízení organizace, personálního řízení, IT poradenství, legislativy nebo účetnictví. Specifikem odborného dobrovolnictví je přitom především jeho dlouhodobý charakter. Předat znalosti a nacvičit jejich používání není chvilkovou záležitostí, pro neziskové organizace je dlouhodobá spolupráce také přínosnější než chvilková jednorázová podpora. I firmě poskytující odborníky tento druh kooperace přináší benefity. Její zaměstnanci díky ní zažívají nový rozměr náhledu na svou vlastní práci, samotná firma pak takto dokáže budovat silná a přínosná partnerství s neziskovým sektorem, jehož společenská role stále více nabývá na významu.

Pomoc ze světa farmacie

Farmaceutická firma GSK je jednou z těch, které v Česku začínají poskytovat odborné poradenství neziskovým organizacím. V současné době jejích 12 zaměstnanců spolupracuje s již 9 subjekty. PharmDr. Monika Horníková, MHA generální ředitelka GSK k tomu říká: „Program odborného dobrovolnictví jsme začali testovat před několika měsíci, nyní tak již můžeme vyhodnotit jeho smysl a účinnost. Faktem je, že je o něj ze strany neziskových organizací velký zájem, a ty organizace, kterým již pomáháme, jej hodnotí kladně, což je klíčové. Nepustili jsme se do programu pouze „na efekt“, ale abychom skutečně neziskovému sektoru pomohli zkvalitnit své fungování a posílit tak jeho roli ve společnosti.“ Zaměstnanci firmy prozatím pomáhají v oblastech strategie organizace, komunikace a propagace, zlepšení prezentačních dovedností, personálního řízení nebo time managementu. Spolupráce funguje tak, že zaměstnanec do neziskovky dochází, samozřejmě je ale dostupný i na telefonu v případě nutnosti konzultace.

A jak to vidí samotní dobrovolníci a neziskovky?

GSK dlouhodobě podporuje znevýhodněné skupiny, které jsou díky svému onemocnění nebo věku vyloučeny ze společnosti. Není proto divu, že jednou z neziskových organizací, se kterými GSK spolupracuje, je dům pro seniory Domov Sue Ryder. Iva Nyklová, zaměstnankyně GSK, která Domovu pomáhá lépe vytvářet rozvojové strategie a poskytuje náměty pro jejich použití v reálné praxi, říká: „Těší mě, že mohu pro dobrou věc poskytnout znalosti a zkušenosti, které jsem po dobu mého profesního života v korporacích získala. Naplňuje mě to a věřím, že díky tomu pomáhám dobré věci, za kterou péči o seniory rozhodně považuji.“ Její „svěřenkyně“ z domova Denisa Ratajová dodává: „Spolupráce s Ivou je pro mne velmi důležitá. Pomohla mi podívat se na procesy PR novýma očima, posunula mě dopředu i v plánování a komunikační strategii. Teď je mým naprosto zásadním partnerem v chystaném tendru na spolupracující agenturu. Její zkušenosti, jistota a podklady, které vypracovává, jsou věci, díky nimž vím, že Sue Ryder bude vystupovat jako profesionální partner.“

Jiný dobrovolník z řad GSK Luděk Rakovský spolupracuje s Maltézskou pomocí, která pomáhá seniorům a handicapovaným. Organizaci pomohl vytvořit systém hodnocení zaměstnanců a spolupracovníků, který brzy uvedou do praxe: „Mám jistotu a zpětnou vazbu, že to, co dělám, je druhé straně přínosem. A skutečnost, že se pravidelně setkáváme s děvčaty z Maltézské pomoci, diskutujeme a tvoříme, je posouvá velmi kupředu. Tudíž to naplňuje a obohacuje i mě.“

GSK dále pomáhá například organizaci ERGO Aktiv, která poskytuje rehabilitaci lidem s poškozením mozku. Firma umožnila svým dvěma zaměstnankyním pomáhat neziskovce v pracovním čase na projektu, který má za cíl pomoci informovat lékaře o službách ERGO Aktiv. Ti by informace následně předávali v případech potřeby pacientům, kteří by si tak mohli snáze naplánovat a zařídit rehabilitaci.

Obecně prospěšné společnosti Tři, která provozuje čerčanský Hospic Dobrého Pastýře, firma zase pomáhá propagovat téma dětské paliativní péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…