Jen pět procent času vytvářejí Češi v zaměstnání zisk, facility manažeři to umějí změnit

07.11.2014 12:14

Organizace pracovního času v českých firmách stále pokulhává. Podle asociace facility managementu IFMA CZ pouze pět procent pracovní doby přinášejí lidé svému zaměstnavateli přidanou hodnotu a budoucí zisk společnosti.

Jen pět procent času vytvářejí Češi v zaměstnání zisk, facility manažeři to umějí změnit
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Většina času se ztrácí nadbytečným pohybem, čekáním, nevyužitou pracovní sílou, popovídáním si s kolegy nebo sledováním novinek na internetu. Pracovní efektivitou a redukcemi provozních nákladů se bude mimo jiné zabývat XIV. ročníku Týdne facility managementu, který se letos uskuteční 10. – 14. listopadu 2014 v Kongresovém centru U Hájků v Praze.

Vezměme si jako příklad asistentku vedoucího pracovníka. Její hlavní náplní je příprava podkladů pro svého šéfa, organizace jeho pracovního programu a vedení dokumentace a celé jeho agendy. Aby toto mohla kvalitně provádět, má dostatečné vzdělání a zkušenosti z minulých let a tomu odpovídá i její plat.
„Pokud si provedete snímek jejího pracovního nasazení, pak zjistíte, kolik svého draze placeného času stráví cestami po chodbách na podatelnu, do osobního oddělení, do finančního oddělení, někdy se cesta prodlouží o krátké zastavení u kolegyně a tak se nakonec její celkem dobře placený pracovní čas ztratí z významné části pochůzkami po společnosti,“ říká prezident asociace facility managementu IFMA Ondřej Štrup.

Facility manažeři zajišťují vyšší produktivitu a úspory firem

Chyba je v tomto případě v organizaci podpůrných služeb společnosti. V zahraničí existují například interní pošťáci, kteří obcházejí jednotlivá pracoviště. Jejich plat se zdaleka nerovná asistence ředitele, poštu však donese efektivněji a spolehlivěji. Obdobně lze zajistit kopírování a související distribuci, předávání archivních dokumentů atd.

Kvalitním pracovním snímkem jednotlivých pracovních pozic ve společnosti lze stanovit, kde je hranice efektivity a kde již začíná snižování produktivity práce. K tomu se ve světě postupně vyprofiloval obor facility management. U nás byl od počátku vnímán jako obor zajišťující efektivní správu budov, souvisejícího majetku a služeb s nimi bezprostředně souvisejícími. „Facility management ale zajišťuje vše, co nás v rámci naší hlavní činnosti obtěžuje, zajistit to musíme, ale nebaví nás to,“ dodává Ondřej Štrup.

Firmy se začínají o facility management zajímat, stále ale ne zcela pochopily praktické využití tohoto oboru, který může přispět mimo jiné ke zvýšení efektivity pracovníků. K tomu je proto určen už XIV. ročník Týdne facility managementu 2014. Ten se uskuteční 10. – 14. listopadu v Kongresovém centru U Hájků v Praze. Tentokrát nese konference podtitul „Nové příležitosti“ a bude se zabývat například i praktickými trendy v přípravě výběrového řízení. Podrobnější program Týdne facility managementu 2014 naleznete zde. Záštitu nad konferencí udělila ministryně pro místní rozvoj, ministr průmyslu a obchodu a náměstek pražského primátora.

International Facility Management Association (IFMA) je profesní organizace založená před 25 lety v USA, česká pobočka IFMA vznikla v roce 2000. Obor facility managementu se zabývá činnostmi, jako jsou správa objektů a zázemí firem, architektura prostor, hospodářská správa, podpora zaměstnanců a dalších služeb, které lidé potřebují k výkonu své práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…