Jihočeská centrála cestovního ruchu: V závodě bez hodinek mohl vyhrát i nejpomalejší účastník

21.09.2016 18:36

Letošní Běh olympijského dne v Holubově na Českokrumlovsku měl výtečnou atmosféru. Přispěly k tomu i jednoduché a přitom zajímavé propozice závodu, který se konal s podporou projektu Jižní Čechy olympijské. Velký propagátor běhu Miroslav Šimek slavil ve stejný den padesátiny. Coby ředitel Jihočeského běžeckého poháru a předseda Jihočeského klubu maratonců nabídl jako šéf červnového závodu možnost vyhrát i dle výkonnosti nejpomalejším běžkyním či běžcům.

Jihočeská centrála cestovního ruchu: V závodě bez hodinek mohl vyhrát i nejpomalejší účastník
Foto: Archiv pořadatele.
Popisek: V závodě bez hodinek mohl vyhrát i nejpomalejší účastník. Běh olympijského dne přivítala velká města i na venkov.

Zvolil jednoduché pravidlo. Při prezentaci nahlásili všichni startující svůj předpokládaný čas. Běželo se na šest kilometrů v terénu. Pořadatelé změřili časy a porovnali je s nahlášenými. Vyhrál ten, kdo se nejlépe trefil do svého odhadu při prezentaci. Nikdo ze soutěžících si s sebou na okruh nemohl vzít hodinky, to byla jedna z podmínek startu. Pořadatelé navíc vyloučili nepřesnosti kolem délky závodu.

„Okruh měřil přesně šest kilometrů, byl certifikovaný a díky dotaci z programu Jižní Čechy olympijské jsme mohli pořídit i čipové měření, takže naměřené časy byly naprosto přesné,“ uvedl ředitel závodu.

Jihočeští běžci stanovují na svých závodech v kraji většinou jen symbolické startovné, aby umožnili závodit co největšímu počtu zájemců. Výjimkou nebyl ani Holubov, kde účastníci zaplatili padesátikorunu. „Takové startovné by náklady na pořádání závodu zdaleka nepokrylo, takže opět pomohly zdroje z projektu Jižní Čechy olympijské,“ zdůraznil Šimek, který tentokrát zůstal v centru běhu v holubovském areálu a na trať nevyrazil. Měl dost starostí s organizací závodu, ve kterém startovalo 98 mužů a 62 žen. Na jihočeské poměry výtečná účast.    

Vítěz se do svého času trefil přesně, vítězka se mýlila o sedm vteřin

Při tak vysokém počtu startujících byla velká šance na co nejpřesnější odhad výsledku. Mužů bylo více a jejich odhad měl i větší šanci. To se potvrdilo – vítěz běhu Jan Mikoláš předpokládal, že trať zvládne v čase 28:35 minuty a trefil se přesně. Nejlepší odhad mezi ženami měla Olga Lebedová. Předpokládala čas 27:45 a v cíli byla o sedm vteřin rychlejší. Do minuty se odhadem svého výkonu trefilo 32 mužů a 19 žen.

Po závodě měli účastníci možnost zůstat v areálu, kde hrála kapela. Mnozí toho využili a v příjemném přírodním prostředí pogratulovali oslavenci. „Aby bylo všechno vyzkoušené, pořádali jsme stejný závod i před rokem. Už teď mohu slíbit, že se uskuteční i třetí ročník,“ dodal Šimek.

Cílem zrodu Jihočeského běžeckého poháru, jehož první závod se běžel v roce 2008, bylo uspořádat pravidelnou běžeckou soutěž v Jihočeském kraji, jejímž výsledkem bude vyhlášení nejlepších běžců pro jednotlivý rok. Závodí se celoročně, minimálně jednou v měsíci od ledna do prosince, přičemž jednotlivé závody jsou rovnoměrně rozloženy po celém Jihočeském kraji, v každém okrese minimálně jeden závod. Závody mají různé délky, ideální stav: minimálně jeden maratón, půlmaratón, 15 km, 10 km, kratší než 10 km, běh do vrchu a hodinovka na dráze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…