Jihočeské firmy se mohou vzdělávat v oblasti digitalizace a robotizace výroby

11.09.2018 12:19

Jihočeští podnikatelé se mohou dozvědět více o možnostech digitalizace a robotizace ve svém oboru. Díky projektu „Pohraniční region 4.0 – společně.digitálně.utvářet“, který už druhým rokem realizuje Jihočeská hospodářská komora (JHK) se svým německým protějškem IHK Pasov, se mohou účastnit nejrůznějších workshopů, kooperačních setkání a čerpat informace o digitalizaci od německých firem.

Jihočeské firmy se mohou vzdělávat v oblasti digitalizace a robotizace výroby
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Je žádoucí, aby firmy na obou stranách hranice a rovněž odborní a řídicí pracovníci, kteří v nich pracují, byli v budoucnu na stejné digitální úrovni. Proto jihočeským podnikatelům nabízíme možnost vzdělávat se na společných workshopech. Těch se účastní zástupci velkých firem, kteří mají s digitalizací mnohaleté zkušenosti a mohou je tak předávat malým a středním podnikům,“ uvedl Luděk Keist, ředitel Úřadu JHK.

Současný trend digitalizace ve firmách, s nímž souvisí automatizace výroby i budoucí změny na trhu práce, postihuje řadu oborů. Jihočeské firmy ve většině případů digitalizací už několik let procházejí. „Jednoduše řečeno, výrobní procesy v řadě podniků jsou automatizovány. Dělníci už nemusejí vykonávat jednoduchou manuální práci, kterou přebírají stroje, naopak je po nich vyžadována obsluha těchto zařízení. To s sebou přináší změny v oblasti trhu práce nebo nové požadavky na školství,“ řekl Luděk Keist.

Koncept digitalizace vychází z dokumentu, který byl představen před pěti lety na veletrhu v Hannoveru. Podle této myšlenky vzniknou „chytré továrny“, které budou využívat kyberneticko-fyzikální systémy. Ty převezmou opakující se a jednoduché činnosti, které do té doby vykonávali lidé. Zavádět se bude pomocí metod strojového vnímání, autokonfigurace a autodiagnostiky a s počítačovým spojením strojů a dílů. Produkty i stroje dostanou čipy, pomocí nichž je bude možné kontrolovat a obsluhovat přes internet. Dále se budou využívat cloudová úložiště, 3D tisk, datová centra, automatické hlášení problémů či „chytré sklady“, které samy informují o docházejících zásobách. Pomocí metod a nástrojů digitalizace by mělo dojít k úsporám času a peněz a zvýšení flexibility firem.

„Náš projekt, který realizujeme s pasovskou hospodářskou komorou, pomáhá šíření informací o digitalizaci. Díky workshopům a kooperačním setkáním je digitalizace vysvětlována malým a středním podnikatelům. Zároveň budeme provádět průzkum, který nám pomůže určit, jak jsou na tom jihočeské firmy s digitalizací. To vše bude základem pro vznik chytrých továren v jižních Čechách,“ doplnil Luděk Keist.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …