Jihočeské nemocnice se těší nejlepšímu finančnímu zdraví v celé republice

27.11.2014 15:34

Jihočeské nemocnice bodovaly v celostátní soutěži s názvem Nemocnice ČR 2014.

Jihočeské nemocnice se těší nejlepšímu finančnímu zdraví v celé republice
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

V kategorii finančního zdraví se nejlépe umístila Nemocnice České Budějovice, a. s., a to hned na prvním místě, v téže kategorii na druhém místě Nemocnice Český Krumlov, a. s., a do první desítky se dostala ještě Nemocnice Prachatice, a. s., která skončila na šestém místě. Bodovala i Nemocnice Písek, a. s., a to v kategorii „Absolutní vítěz“, kde skončila na 2. místě. V této kategorii se hodnotila všechna čtyři kritéria najednou: finanční zdraví, spokojenost hospitalizovaných pacientů, spokojenost ambulantních pacientů a spokojenost zaměstnanců. Všechna zařízení zřizuje Jihočeský kraj jako akciové společnosti.

„Velice mě Těší, že jihočeské zdravotnictví může být vzorem pro celou republiku. Přestože jihočeské nemocnice, stejně jako další zdravotnická zařízení v České republice, ministerstvo zdravotnictví vloni připravilo kvůli škrtům v úhradové vyhlášce o stovky milionů korun, za cenu značných provozních úspor vytvářejí zisk, který dále reinvestují zpět do svého rozvoje. Za tento výsledek vděčíme i zaměstnancům, proto je za tuto snahu chceme v závěru roku finančně odměnit,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Jihočeši přeskočili i většinu fakultních nemocnic

V pořadí už 9. ročník celostátní soutěže „Nemocnice ČR 2014“ byl zahájen letos v březnu. Projekt je postaven na celostátním sledování spokojenosti a bezpečnosti pacientů nemocnic a také na sledování spokojenosti a bezpečnosti zaměstnanců nemocnic. Vloni se jej zúčastnilo 80 tisíc pacientů (ambulantních a hospitalizovaných) a téměř 7 tisíc zaměstnanců. Od roku 2006, kdy jej nezisková organizace HealthCare Institute pořádá, se dobrovolně zapojilo více než 300 tisíc respondentů (pacientů a zaměstnanců nemocnic). Součástí projektu je pravidelné sestavování žebříčku nemocnic ČR. Průzkum je prováděn každoročně ve všech 157 nemocnicích s akutními lůžky.

„Velmi nás těší, že jsme zvítězili v soutěži, ve které jsou hodnoceny všechny tuzemské nemocnice a kterou vyhodnocují renomované agentury. Ve finančním zdraví jsme přitom přeskočili i většinu fakultních nemocnic, posuzovaných v rámci této soutěže v samostatné skupině. Fakultní nemocnice totiž mají výrazně lepší úhradové podmínky než všechny ostatní nemocnice. O to je úspěch větší a je oceněním naší práce a práce všech zaměstnanců,“ řekl předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice, a. s., Martin Bláha.

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj. Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby v souladu se stanovenými předpisy a smlouvami s pojišťovnami.

Do svého rozvoje nemocnice investovaly přes 3,4 miliardy

V posledních šesti letech tyto nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun. Ročně je v nemocnicích založených Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 6270 dětí. Nemocnice mají celkem 6074 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji.
Jihočeské nemocnice poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel Jihočeského kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…