Jihočeské textilní firmy budou připravovat žáky nového učebního oboru

15.04.2016 16:30

Textilní a oděvní průmysl není v Jihočeském kraji na ústupu, svědčí o tom nejen počet firem v tomto odvětví, ale také jejich expanze, inovace produktů, vývoj technologií či nových výrobních postupů.

Jihočeské textilní firmy budou připravovat žáky nového učebního oboru
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Je nutné, aby tyto podniky, které jsou pro kraj významné z hlediska zaměstnávání obyvatel, měly pro svou činnost adekvátní podmínky. Například je zapotřebí reagovat na vysoký průměrný věk zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že na trhu v současné době chybí nabídka na úrovni středního školství v oblasti vzdělávání v oděvním  textilním průmyslu, mohou se tyto podniky zanedlouho dostat do problému, kdy jim budou chybět zaměstnanci,“ řekl Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (JHK).  

Ředitel Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Střední odborné školy řemesel a služeb, Strakonice Miloslav Pileček uvádí, že jihočeské střední školy mají zájem reagovat na požadavky zaměstnavatelů: „JHK nás oslovila s žádostí o zvážení možnosti otevření učebního oboru, který by v blízké době pokryl předpokládanou poptávku po nových pracovnících ze strany textilního a oděvního průmyslu. Zájem firem, které jsou zastřešeny při přípravě těchto aktivit právě JHK je veliký a je potěšitelné i  odhodlání podniků zapojit se do odborné výuky při studiu,“ doplnil Pileček.

Právě předpokládaný vývoj potřeby nových pracovníků v textilním a oděvním průmyslu byl předmětem doplňkového průzkumu trhu práce, který provedla v roce 2015 JHK ve spolupráci se zástupcem firmy Kvalitex, Josefem Handrejchem: „Prvotním impulsem pro zahájení této aktivity bylo řešení aktuální, ale i hlavně budoucí potřeby kvalifikovaných pracovníků v textilních firmách. V současnosti potřeba není ještě taková, ale kvůli stárnutí zaměstnanců je nutné znovu otevřít textilní obor. Pro textilní firmy to ale znamená, že musí tento obor zatraktivnit a udělat jej pro veřejnost zajímavým.“

Hovořit o tom může například jednatelka společnosti JOHNSON CONTROLS FABRICS STRAKONICE s.r.o. Michaela Kováčová. „Je skvělé, že díky této spolupráci JHK, školy a výrobců textilií, se tento tradiční obor alespoň částečně do Strakonic vrátí. Nové zaměstnance si musíme velmi složitě a především dlouho zaškolovat sami.“ Své o tom ví také ředitel společnosti Jitex COMFORT s.r.o. Radek Slavíček z Písku, který usiluje o udržení textilní výroby na jihu Čech: „Produkce Jitexu vždy stála na umu českých lidí, a aby tomu tak bylo i nadále, musíme se zasadit o odbornou kvalifikaci nových, mladých pracovníků. Jsme velice rádi, že se nám podařilo najít společnou řeč s ostatními firmami a připravit podmínky pro vznik nového studijního oboru.“

Firmy, které JHK sdružila do iniciativy „Textilní průmysl – cesta spolupráce vzdělavatelského a firemního sektoru při řešení nesouladu na trhu práce,“ spolupracují na tvorbě školního vzdělávacího programu 31-57-H/01 – Výrobce textilií. „Tento obor by mohl být v nabídce strakonické školy již od září roku 2017. Absolventi tohoto oboru mohou pokračovat ve volně navazujícím dvouletém maturitním oboru „Podnikání v oboru“, který je možno studovat i ve večerní formě“, uvedla Hana Šímová, vedoucí Odboru školství mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Jihočeského kraje a doplnila: „Velice si vážím této zprostředkovatelské iniciativy JHK. Síť oborů již můžeme rozšiřovat pouze po detailní analýze požadavků trhu práce, zastoupené konkrétními firmami. K tomu nám pomáhají i příslušné sektorové rady a sektorové dohody a právě přímé kontakty škol s firmami. Nový obor se zároveň podařilo zařadit mezi obory podporované Jihočeským krajem prostřednictvím dotačního programu Stipendia.“


Podpora žáků a studentů Jihočeského kraje

Grantový program byl zahájen ve školním roce 2010/2011, kdy proběhla jeho první etapa. Cílem bylo a je nejen zvýšení zájmu o dané učební obory, ale také motivace žáků ke zlepšení docházky, minimalizaci neomluvené absence, zlepšení studijních výsledků a zabránění předčasnému ukončení vzdělávání.

Pro vyplacení měsíčního stipendia musí žáci splnit stanovené podmínky.

  • Žáci nesmí mít za stávající měsíc žádnou neomluvenou absenci nebo omluvené absence vyšší než 30 %. Při porušení těchto podmínek nebude žák stipendium pobírat.
  • Při snížené známce z chování, nedostatečné, nebo pokud bude z odborného výcviku hodnocen horší známkou než dostatečnou na pololetním vysvědčení, nebude v příštím pololetí stipendium vypláceno.
  • V případě, že na konci školního roku bude z odborného výcviku hodnocen žák horší známkou než dostatečnou nebo bude mít sníženou známku z chování, nebude pobírat v příštím pololetí, tedy v dalším ročníku, stipendium.
  • Při opakování ročníku nebude stipendium vypláceno po celý školní rok.

Stipendia jsou vyplácena po splnění předchozích podmínek po celé tři roky ve výši:

  • v 1. ročníku 500,- Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku jednorázově 1 000,- Kč,
  • ve 2. ročníku 600,- Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku jednorázově 1 500,- Kč,
  • ve 3. ročníku 800,- Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku jednorázově 2  000,- Kč,
  • za vyznamenání při závěrečných zkouškách jednorázově 3 500,- Kč.

Žák podporovaného oboru tak může získat za 3 roky studia až 19 000,- Kč, při vyznamenání až 8 000,- Kč, celkem tedy až 27 000,- Kč

Ve třetí etapě budou v rámci grantového programu podporovány tyto obory:

23-51-H/01 Strojní mechanik

26-52-H/01 Elektromechanik pro zařízení a přístroje

23-52-H/01 Nástrojař

36-64-H/01 Tesař

23-55-H/01 Klempíř

36-67-H/01 Zedník

23-56-H/01 Obráběč kovů

36-69-H/01 Pokrývač

23-61-H/01 Autolakýrník

33-59-H/01 Čalouník

29-53-H/01 Pekař

21-55-H/01 Slévač

39-41-H/01 Malíř a lakýrník

31-57-H/01 Výrobce textilií

Odborné dotazy zodpoví Ing. Lucie Reitingerová, Odbor školství, mládeže a tělovýchovy, oddělení školství, Krajský úřad Jihočeského kraje. Tel.: 386 720 832, email: reitingerova@kraj-jihocesky.cz.

Bližší informace je možné získat na Krajském úřadě Jihočeského kraje (Odbor evropských záležitostí, oddělení administrace AP PRK). Informace o vyhlášeném dotačním programu podá: Ing. Jiří Voříšek, tel.: 386 720 450, email: vorisek@kraj-jihocesky.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…