Jihočeský kraj: České Budějovice opět ožijí běháním. Páteř závodu tvoří lokální běžci

11.01.2016 9:48

Už čtyřikrát se na začátku června v centru města sešly davy běžců, aby si užily Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. Nejinak tomu bude i letos. Pátý ročník stále většího závodu, který je zařazen i do unikátního projektu Jihočeského kraje, Jižní Čechy olympijské, se poběží v sobotu 4. června. Na startovní čáru zlatou známkou IAAF oceněného závodu se postaví 3 400 běžců.

Jihočeský kraj: České Budějovice opět ožijí běháním. Páteř závodu tvoří lokální běžci
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Oproti loňskému ročníku na ně čeká poněkud pozměněná trať. Poběží se opět jednokolově a drobné změny běžce nijak neovlivní. Naopak pomohou rezidentům. „Trasu jsme vyladili a upravili tak, aby veškeré lokality, kde bydlí velké množství lidi, byly po celou dobu závodu přístupné. A pokud je nějaká oblast uzavřena, jako u nábřeží, bude to pouze na nezbytně nutnou dobu na několik desítek minut,“ říká Zoran Bartek z pořadatelského týmu RunCzech.

Trať samozřejmě odpovídá veškerým atletickým regulím a je pro všechny běžce bezpečná. „Dnes už na všech našich tratích nedochází k dobíhání běžců. Nestane se, že elitní atlet předežene posledního běžce, což je zásadní,“ doplňuje technický manažer závodu Tomáš Coufal.

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice má mezi ostatními závody RunCzech běžecké ligy výsadní postavení v zastoupení lokálních běžců. „České Budějovice jsou speciální v tom, že je v nich nejvíc místních běžců. Z jižních Čech jich je přes 40 procent, což značí, že zdejší lidé mají k našemu půlmaratonu blízko, rádi běhají a sportují. To nám stojí za to každoročně závod pořádat,“ zmiňuje Bartek.

Během loňského ročníku závodu navíc došlo k několika úžasným akcím. Děti z dětského domova v Borošově (které pomáhají i jako dobrovolníci) se setkaly s elitními atlety, bratři Smržové za pár týdnů vybrali pro centrum Bazalka desítky tisíc korun a běžcům do kroku hrál i Jihočeský univerzitní orchestr. „Pravidelně hrají na Senovážném náměstí.  Běžci tudy běží hned několikrát a poslechnout si orchestr a fandit závodníkům chodí vždy spousta lidí,“ doplňuje Bartek s tím, že i letos nebude na závodě chybět Běh o pohár rektora Jihočeské univerzity.

Registrace jsou otevřené a kapacita se plní rychle. Zajistěte si své místo na startu včas a poběžte s námi 4. června Mattoni 1/2Maraton České Budějovice! Více informací na www.runczech.com.

Mapa závodu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…