Jihočeský kraj: Obyvatelé i návštěvníci Cepu si v kapli opět poslechnou varhany

21.05.2019 18:23

Obec Cep na Třeboňsku získala od Jihočeského kraje dotaci 70 tisíc korun na opravu varhan v kapli sv. Jana Křtitele. Jedná se již o třetí a zároveň finální etapu rekonstrukce tohoto vzácného nástroje. Obnáší mimo jiné opravu měchu, kompletování a ladění. Lidé by se do jeho tónů mohli opět zaposlouchat v říjnu tohoto roku.

Jihočeský kraj: Obyvatelé i návštěvníci Cepu si v kapli opět poslechnou varhany
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

V první etapě byla opravena varhanní skříň. Během druhé přišly na řadu vzdušnice, píšťalnice a vzduchové soustavy. I tyto práce Jihočeský kraj dotoval.

„Varhany byly nefunkční, poškozené dřevokazným hmyzem a proto obec znovu požádala o dotaci na rekonstrukci“, uvedl starosta Jan Vobejda. „Už se blíží chvíle, kdy si v Cepu konečně po dlouhé době varhany poslechneme. Jejich rekonstrukci beru jako příkladnou snahu vlastníka pečovat o kulturní památku. Obec nástroj koupila v roce 1875 za 460 zlatých. Kaple sv. Jana Křtitele je veřejně přístupná a každoročně se zde slouží několik mší a pořádají se tu i koncerty“, doplnil Vobejda.

„Celkové náklady na třetí etapu rekonstrukce varhan v Cepu činí 180 290 korun. Krajská dotace tedy pokryje 44,37 % této částky,“ upřesnil náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch.

Náměstek zároveň dodal, že se kraj samozřejmě snaží podporovat kulturní památky i jinde. „Například pomůžeme s opravou oltáře v kapli sv. Petra a Pavla v Zechovicích na Strakonicku nebo třeba s restaurováním vzácných obrazů ze sbírek muzea v Netolicích na Prachaticku,“ nastínil Hroch s tím, že krajští zastupitelé pro letošní rok v rámci dotačního titulu Kulturní dědictví vyčlenili pro žadatele 14 milionů korun.

Cep se nachází 12 kilometrů jižně od Třeboně v území chráněné krajinné oblasti CHKO Třeboňsko. Návsi vesnice vévodí rybníček a právě kaple sv. Jana Křtitele, která byla vybudována v letech 1869 až 1871. „Nedaleko se nachází oblíbené pískovny, takže v létě přes Cep jezdí velké množství turistů, kteří se obvykle zastaví na občerstvení v místní hospodě. A kaple s obnovenými varhany by pro ně mohla být dalším lákadlem,“ míní Vobejda.

Více informací o obci Cep naleznete ZDE

Informace o dotacích Jihočeského kraje jsou přístupné na webu Jihočeského kraje ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…