Jihočeský kraj: Prožijte vznik vesmíru na vlastní kůži!

14.03.2016 13:34

Jak vznikl vesmír, jak se vyvíjel, jak velký vesmír vůbec je a z čeho se skládá? Na toto vše a ještě mnohem více vám a vašim dětem odpoví unikátní interaktivní výstava CERN „Accelerating Science“, kterou se Jihočeskému kraji podařilo získat do České republiky, konkrétně do Českých Budějovic.

Jihočeský kraj: Prožijte vznik vesmíru na vlastní kůži!
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Výstava návštěvníky seznámí se vznikem vesmíru, zavede je interaktivní formou z lidských rozměrů do světa částic, poodkryje záhady vesmíru, nebude chybět prohlídka urychlovače LHC, včetně leteckých pohledů. Na závěr výstavy se návštěvníci dozvědí, kde všude se výsledky vesmírného výzkumu vyskytují a kdy je využíváme v každodenním životě. Interaktivní výstava CERN „Accelerating Science“ bude umístěna na českobudějovickém výstavišti v pavilonu B4. Na prohlídku budete moci vyrazit od 21. září. Více informací se dozvíte na webu www.vystavacern.cz, nebo na facebooku.

Interaktivní expozice “Accelerating Science“ má podtitulek “k jádru vědy“. K vidění byla ve velkých evropských městech jako Athény, Barcelona, Kodaň nebo Varšava. Byla vytvořená nejrozsáhlejším mezinárodním centrem částicové fyziky na světě, Evropskou organizací pro jaderný výzkum (známou pod zkratkou CERN) za podpory Dudley Wright Foundation.

Získat výstavu do České republiky nebylo jednoduché. „Vyjednávání přidělení této výstavy do Jihočeského kraje bylo dlouhodobou záležitostí, podařilo se nám po Varšavě jako prvnímu kraji či městu ve střední a východní Evropě pořadatelství této výstavy získat“, zmínil René Příhoda, delegát zastoupení Jihočeského a Královéhradeckého kraje při Evropské unii.

Cílem výstavy je povzbudit zájem mladých lidí o vědu a technické vzdělávání, jak doplnil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.  „Obsahové zaměření výstavy odpovídá snahám našeho kraje dlouhodobě podporovat zájem mladých lidí o vědu a techniku, resp. technické obory vzdělávání a technické profese. V současnosti např. skrze projekt Kariéra budoucnosti,“ dodává Zimola.

Na připravovanou výstavu láká i zástupce akademické sféry, resp. Výboru pro spolupráci České republiky s CERN. „Výbor pro spolupráci ČR s CERN, který je poradním orgánem MŠMT ČR, podporuje předmětnou výstavu, která bude uspořádána v Českých Budějovicích. Výbor přislíbil pomoc zejména při zaškolení průvodců a přípravě doprovodného programu.  Lze říci, že CERN je vlastně i českou výzkumnou infrastrukturou v oblasti fyziky elementárních částic a kromě špičkového výzkumu nabízí také výchovu studentů a mladých vědců, pracovní příležitosti pro naše občany a průmyslové dodávky pro firmy“, uvedl předseda výboru Rupert Leitner.

Přípravu expozice má na starosti Regionální rozvojová agentura jižních Čech, která má s řízením a přípravou i mezinárodních akcí a projektů mnohaleté zkušenosti. „Příležitost zapůjčení expozice do Budějovic plánujeme využít na maximum. Bude připraven bohatý doprovodný program včetně přednášek, souvisejících exponátů, pracovní úkoly i soutěže o ceny. Prohlídka bude komentovaná studenty Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích i Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity“, doplnil ředitel RERA a.s. Tomáš Cílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…