Jihočeský kraj: Řeší se soubor železničních tratí Šumava

06.03.2015 20:25

Jednou z dlouhodobých priorit Jihočeského kraje je zajištění kvalitní, pro občany kraje dostupné a pro kraj ekonomicky výhodné, veřejné dopravy. Cestou pro dosažení tohoto cíle, kterou Jihočeský kraj, jako jeden z prvních v rámci celé České republiky, zvolil, byla realizace tzv. nabídkového řízení pro výběr drážního dopravce na provozní soubor železničních tratí Šumava (železniční tratě č. 194 České Budějovice – Černý Kříž, č. 197 Číčenice – Nové Údolí a č. 198 Strakonice – Volary) v otevřeném transparentním nabídkovém řízení.

Jihočeský kraj: Řeší se soubor železničních tratí Šumava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak

Předmětem zakázky bylo uzavření nové patnáctileté smlouvy na provozování drážní dopravy na těchto tratích v celkovém objemu cca 1,337 milionu vlakových kilometrů ročně a předpokládaných nákladech 2,25 miliardy korun. Jak informoval jihočeský hejtman Jiří Zimola, rozhodnutím rady kraje, ze dne 5. března 2015, o výběru nejvhodnější nabídky došlo k jednomu z nejdůležitějších kroků směřujících k dovršení více než tříletého úsilí k dokončení celého procesu.

Ze tří nabídek uchazečů byla krajem vybrána jako nejvhodnější nabídka akciové společnosti GW Train Regio. Na druhém místě byla vyhodnocena nabídka společnosti ARRIVA MORAVA a.s. a na třetím Českých drah, a.s. Předmětem hodnocení byla ekonomická výhodnost nabídek, kde vedle ceny byla posuzována i kvalita nabízených služeb vyjádřená zejména nadstandardním vybavením vozidel.

Nyní bude probíhat 15denní lhůta na podání případných námitek proti rozhodnutí Jihočeského kraje, jako objednatele. Po jejím uplynutí, v případě, že žádný z neúspěšných uchazečů nepodá navazující podnět k přezkoumání úkonů Jihočeského kraje Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), předpokládáme podepsání smlouvy s vítězem nabídkového řízení. A představení nového dopravce odborné a laické veřejnosti i poskytnutí podrobných informací o průběhu tohoto řízení a nabídce vítězného dopravce. Provoz na základě nově uzavřené smlouvy by pak měl být zahájen v prosinci roku 2016.

„Abychom nenarušili průběh dokončení celého nabídkového řízení, nemůžeme zatím, bohužel, sdělovat žádné bližší informace. Nicméně se domníváme, že účast tří uchazečů s konkurenceschopnými a kvalitními nabídkami a předpokládaná úspora finančních prostředků státu a kraje v řádu několika stovek milionů korun za dobu 15 let ukazuje, že cesta, kterou jsme se vydali, je cestou správnou“, uvedl hejtman Jiří Zimola.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…