Jihočeský kraj může dokončit soutěž na modernizaci letiště v Plané u Budějovic

09.08.2017 20:03

Jihočeský kraj může dokončit soutěž na modernizaci letiště v Plané u Českých Budějovic. Rozhodl o tom v úterý 8. srpna 2017 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Jihočeský kraj může dokončit soutěž na modernizaci letiště v Plané u Budějovic
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

 Zamítl totiž rozklad podaný sdružením společností Geosan Group a Habau CZ a potvrdil své dřívější rozhodnutí, že má být do hry vrácen vyloučený uchazeč společnost Hochtief CZ.

Termín zahájení stavebních prací se ale kvůli souboji firem o zhruba třičtvrtě roku zdrží, protože se zadávací řízení na poslední fázi modernizace letiště vrací do stadia, kdy bude posuzována kvalifikace původně vyloučeného uchazeče. Po jeho dokončení budou moci být práce v areálu v Plané konečně zahájeny.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jednoznačně považuji za dobrou zprávu, protože dokončení zadávacího řízení už nestojí nic v cestě. Tedy v případě, že jej prohrávající strana nebude žalovat u soudu,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Stavební práce by pak podle Stráské mohly začít už na přelomu let 2017 a 2018. V rámci nich má na letišti vyrůst nový terminál, doplní se navigační a světelné technologie a v plánu je také zázemí pro hasiče či garáže pro techniku. „Dostavět je třeba i další komunikace v areálu či vybudovat parkoviště pro cestující,“ dodala hejtmanka.

Výběrové řízení na výše popsanou zakázku vypsal Jihočeský kraj v květnu 2015 a ÚOHS jej pozastavil v březnu letošního roku. Potřeboval totiž čas, aby přezkoumal návrh podaný firmou Hochtief CZ, která tvrdila, že byla vyloučena, aniž by měla možnost dodatečně doplnit chybějící reference. ÚOHS následně rozhodl, že vyloučený uchazeč měl dostat možnost neplatnou referenci doplnit.

Jihočeský kraj od začátku správního řízení u ÚOHS deklaroval, že jeho rozhodnutí bude respektovat. Nastalo však další zdržení, a to když rozklad proti tomu, že se Hochtief CZ může vrátit zpět do hry, podalo naopak sdružení GEOSAN Group a Habau CZ. Po vyloučení Hochtief CZ se totiž dostalo ve výběrovém řízení na první místo. Tento rozklad byl ze strany ÚOHS ale právě nyní zamítnut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …