Jihočeský kraj se podílí na spotech, které podporují technické vzdělávání

26.01.2016 20:32

Zatraktivnění technických profesí, informovanost žáků základních škol o technických oborech, motivace ke studiu na technických školách, zlepšení nevyváženého poměru na trhu práce a zlepšení orientace v problematice volby povolání.

Jihočeský kraj se podílí na spotech, které podporují technické vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

To je hlavním smyslem spotů, vyrobených v rámci projektu Profese 21. století, KARIÉRA S BUDOUCNOSTÍ. Na tvorbě motivačních reportáží přibližujících technické profese na jihu Čech spolupracuje Jihočeský kraj – v roli odborného garanta, Jihočeská hospodářská komora a Jihočeská televize.

Dalšími partnery projektu je Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů a Českomoravská konfederace odborových svazů. Zapojeni do něj jsou také jihočeští zaměstnavatelé.

Na pilotní sérii spotů natočenou i odvysílanou v listopadu a prosinci loňského roku naváže pokračování, které se bude vysílat v únoru ještě před termínem odevzdání přihlášek na střední školy.  

Je dobře, že ve firmách už jen nečekají, kdo se k nim přijde ucházet o práci

„Jihočeský kraj podporuje technické vzdělávání dlouhodobě zejména na středních školách, které jsou v naší gesci. A to formou stipendií pro žáky i podporou spolupráce škol s firmami. Také jsme si ale řekli, že je třeba podporovat technické vzdělávání už i na základních školách, s čímž tento projekt plně koresponduje,“ uvedl hejtman Jiří Zimola s tím, že cílem je apelovat na pedagogy i rodiče, aby více motivovali děti k zájmu o technické obory, protože jejich absolventi, na rozdíl od některých jiných škol, najdou dobré uplatnění na trhu práce.

Hejtman zároveň kvituje, že se k projektu přihlásila Jihočeská hospodářská komora i řada firem. „Je dobře, že ve firmách už jen nečekají, kdo se k nim přijde ucházet o práci, ale své budoucí zaměstnance aktivně vyhledávají a podporují při studiu už na školách,“ dodal Zimola.

Za výbornou věc považuje projekt Jan Švec, zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje, který se v podpoře technického vzdělávání na jihu Čech rovněž angažuje. „Absolventi technických oborů jsou dlouhodobě nedostatkovým zbožím. A v podobě tohoto projektu tu máme první vlaštovky jak přesvědčit ty, kteří se budou právě nyní rozhodovat o svém povolání, jestli se budou věnovat třeba technickému vzdělávání,“ řekl Švec.

Projekt Profese 21. století, KARIÉRA S BUDOUCNOSTÍ byl v úterý 26. ledna jedním z hlavních bodů zasedání Rady hospodářské a sociální dohody Jihočeského kraje - tzv. Tripartity. Tento orgán má celkem 21 členů z řad zaměstnavatelů, odborů i státní správy a samosprávy.

Více o projektu včetně motivačních spotů najdete na: www.impulsprokarieru.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…