Jihočeský kraj uzavřel Memorandum o spolupráci při rozvoji Národní databáze brownfieldů

03.05.2016 9:08

Jihočeský kraj uzavřel letos na jaře Memorandum o spolupráci při rozvoji Národní databáze brownfieldů s agenturou CzechInvest.

Jihočeský kraj uzavřel Memorandum o spolupráci při rozvoji Národní databáze brownfieldů
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Národní databáze brownfieldů by měla zjednodušit investorům práci s výběrem vhodné lokality pro podnikání a tím přispět k navrácení života na území, která člověk využil a pak opustil.

Brownfield je urbanistický termín označující nevyužívané území. Může se jednat o jednotlivé budovy, komplexy budov, areály s budovami nebo jen plochy bez budov. Patří sem nevyužívané zemědělské a průmyslové stavby a areály, nevyužité dopravní stavby a skladové prostory, prázdné administrativní budovy a kulturní centra, nevyužitá nákupní centra, ale i nevyužité obytné budovy.

První studie vznikla v roce 2006

Jihočeský kraj se problematice brownfieldů a jejich revitalizaci dlouhodobě věnuje. „V roce 2006 si kraj nechal zpracovat vlastní obsáhlou databázi brownfieldů na svém území s cílem rozšíření investičních příležitostí pro investory a regeneraci dlouhodobě nevyužívaných objektů v často velmi atraktivních lokalitách celého Jihočeského kraje. Při zadávání podmínek vyhledávací studie Jihočeský kraj úzce spolupracoval s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest,“ uvedl náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

Na základě Vyhledávací studie pro lokalizaci brownfieldů a následné Národní strategie regenerace brownfieldů byla vytvořena Národní databáze brownfieldů, jejímž smyslem je zjednodušit investorům práci s výběrem vhodné lokality pro podnikání v České republice a tím přispět k navrácení života na území, která člověk využil a pak opustil.

„Tato krajská studie je dnes, vzhledem ke svému stáří, již považována za zastaralou, proto bylo rozhodnuto přistoupit k vytvoření nové databáze. Stejně jako před deseti lety oslovila agentura CzechInvest Jihočeský kraj s nabídkou spolupráce při přípravě prací na nové studii a následném využívání dat získaných oběma stranami,“ naznačil Slíva.

Forma spolupráce je vymezena v Memorandu o spolupráci při rozvoji Národní databáze brownfieldů uzavřeném mezi CzechInvestem a Jihočeským krajem, který bude tuto studii kompletně financovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …