Jihočeský kraj zachraňuje MAS, jejichž řídícím orgánem je MMR. Podpoří ho 8 miliony korun

15.02.2016 18:09

Na záchranu chodu místních akčních skupin (MAS) dá letos Jihočeský kraj ze svého rozpočtu osm milionů korun. Částka se skládá z třímilionového daru a pětimilionové návratné půjčky. Supluje tím povinnosti ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které je řídícím orgánem MAS.

Jihočeský kraj zachraňuje MAS, jejichž řídícím orgánem je MMR. Podpoří ho 8 miliony korun
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Je to doslova volání SOS, není totiž možné, abychom z veřejných rozpočtů dotovali činnost MAS, aniž bychom byli těmi, kdo má jejich chod garantovat. Tím je ministerstvo pro místní rozvoj,“ zdůraznil hejtman Jiří Zimola na pondělní tiskové konferenci, kterou kvůli znepokojivé situaci v MAS svolal. Obdobné problémy mají přitom i MAS v jiných krajích.

Ministryně Šlechtová kvůli tomu dostala otevřený dopis

MAS díky svým projektům přinášejí stamiliony korun z evropských fondů do rozvoje jihočeského venkova. Kromě toho řeší i otázky spojené se zaměstnaností a její podporu. Sociální aspekty má práce s mládeží, se seniory či spolková činnost.

Kromě chybějících peněz na provoz rovněž MAS postrádají strategii od MMR, která by zřetelně formulovala priority a definovala finanční záměry pro plánovací období 2014 až 2020.

„Apelujeme na paní ministryni MMR Karlu Šlechtovou, které jsme zároveň posílali otevřený dopis, aby se tyto věci co nejrychleji vyřešily. Rádi bychom věděli, jestli se s MAS nadále počítá, nebo nikoli. Pokud ano, tak by mělo ministerstvo pro místní rozvoj konečně vyhlásit výzvy, díky kterým budou moci místní akční skupiny uplatňovat své projekty,“ uvedl Zimola.

Bez podpory kraje by MAS Třeboňsko musela ukončit svou činnost

To, že se místní akční skupiny nacházejí v těžké situaci, potvrzuje například Tomáš Novák z MAS Třeboňsko, která je jednou z největších na jihu Čech. „Bez podpory kraje, který nás v tuto chvíli prakticky zachránil, bychom letos museli ukončit svou činnost. Velkou měrou nám ale pomohly jednorázovým finančním darem i naše členské obce,“ sdělil Novák s tím, že MMR, coby řídící orgán MAS, se k řešení těchto problémů staví dlouhodobě vlažně.

V kraji funguje 17 místních akčních skupin (nepočítáme-li MAS Jemnicko se sídlem mimo jižní Čechy sdružující mimo jiné i šest jihočeských obcí), ve kterých je sdruženo přes 600 obcí. Více informací o MAS najdete na: http://jihoceskemas.cz/ a http://www.risy.cz/cs/krajske-ris/jihocesky-kraj/regionalni-informace/mistni-akcni-skupiny/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…