Jihočeští silničáři mají před zimou ve skladech 90 tisíc tun posypu

02.11.2014 18:03

Celkem 90 tisíc tun posypových materiálů má před nadcházející zimou, tedy v období 2014 až 2015, ve skladech Správa a údržba silnic Jihočeského kraje (SÚS JčK). Na starosti má přitom více než šest tisíc kilometrů silnic, to znamená, že na každý kilometr komunikací by mohla okamžitě použít zhruba 15 tun posypu.

Jihočeští silničáři mají před zimou ve skladech 90 tisíc tun posypu
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Zákonem stanovené zimní období, kdy silničáři zimní údržbu provádějí, začíná 1. listopadu a končí 31. března. Kryje se tedy s časovým intervalem, kdy musejí řidiči, samozřejmě podle počasí, využívat zimní pneumatiky.

„Momentálně máme k dispozici 32 tisíc tun soli a 58 tisíc tun inertního posypového materiálu, kam se řadí například kamenné drtě,“ upřesnil ředitel SÚS JčK Jan Štícha.

Jihočeský kraj normálně spravuje pouze silnice II. a III. tříd. Zimní údržba se ale vztahuje i na tzv. jedničky v majetku státu. Letošní změnou je zimní údržba zprovozněných úseků dálnice D3, kterou si zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic samo.

Připraveno je 192 sypačů a 17 sněhových fréz

Sjízdnost jihočeských komunikací je SÚS JčK připravena zajistit s pomocí vlastních 192 sypačů s radlicí a 17 sněhových fréz. Za volant uvedeného vozového parku usedá více než 300 řidičů.

Mezi další pomocníky, které silničáři používají, patří přes 20 kilometrů sněhových zábran, 20 tisíc sněhových tyčí, 12 hlásičů náledí a pět meteostanic. „Průběžné zpravodajství o sjízdnosti silnic pak řidiči naleznou na webových stránkách Jihočeského kraje, konkrétně na adrese: http://besip.kraj-jihocesky.cz/,“ dodal Štícha.

Ušetřené peníze z loňské mírné zimy šly na opravy silnic

Za zimu 2013 až 2014 spotřebovala Správa a údržba silnic Jihočeského kraje téměř 33 tisíc tun posypových materiálů – 10 tisíc tun soli a 23 tisíc tun inertu. Tedy o 34 tisíc tun méně, než v předešlém období.  „Podepsalo se na tom teplé počasí, čemuž samozřejmě odpovídají i náklady. V zimě 2012 až 2013 si údržba komunikací vyžádala přes 330 milionů korun, zatímco v zimě 2013 až 2014 to bylo 154 milionů,“ sdělil krajský radní pro dopravu Antonín Krák.

Peníze, které se podařilo ušetřit, putovaly podle Kráka mimo jiné na opravy a údržbu komunikací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…