Jihomoravský kraj: Most u Černé Hory bude od 13. září jednosměrně zprovozněn

17.08.2017 19:10

Na dnešním jednání v Černé Hoře, kterého se účastnili zástupci policie, hasičů, městyse Černá Hora, Ředitelství silnic a dálnic, odboru dopravy Krajského úřadu Jihomoravského kraje a další dotčené orgány byla projednána a schválena varianta podepření mostu u Černé Hory tak, aby po něm po nezbytně dlouhou dobu mohla být vedena jednosměrná doprava. Stavba začne příští týden a provoz na silnici I/43 ve směru Brno-Svitavy po něm bude možný od 13. září letošního roku. V opačném směru povede doprava přes městys Černá Hora.

Jihomoravský kraj: Most u Černé Hory bude od 13. září jednosměrně zprovozněn
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Most č. 43-020b byl postaven v 70. letech minulého století a při jeho dlouhodobě plánované opravě se v červenci letošního roku ukázalo, že je v havarijním stavu. Most tedy nelze opravit podle původního plánu (při zachování jednosměrného provozu), ale je třeba postavit most nový. Následně byl proto most uzavřen a doprava svedena přes Černou Horu. Hledalo se však zároveň řešení, jak zlepšit dopravní situaci v městyse. Na jednání 1. srpna 2017 v Černé Hoře bylo potvrzeno, že do 13. srpna 2017 bude zpracována projektová dokumentace na podepření stávajícího mostu. Cílem projektu je podepření mostu do doby, než bude připravena projektová dokumentace a zahájena jeho celková rekonstrukce. Nový projekt by měl být hotov do 30. listopadu 2017 a s rekonstrukcí by se mělo začít na jaře příštího roku.

Jihomoravský kraj prosazoval co nejrychlejší podepření mostu tak, aby jeden směr dopravy mohl být co nejrychleji převeden a ulehčilo se tak dopravě přes Černou Horu. V průtahu městyse Černá Hora byla do této doby provedena nezbytná technicko-bezpečnostní opatření: osazení dopravního značení snížení rychlosti na 30 km/h, zákazy zastavení v průtahu městysem a zvýraznění dopravního značení na stávajícím přechodu pro chodce.

Paralelně s realizací podepření mostu Krajský úřad JMK povede správní řízení ve věci projednání objízdné trasy pro tranzitní nákladní vozidla nad 12 t na trase Svitavy-Brno přes dálnice D1, D35 a D46. V tomto projednávání bude zásadní vyjádření Úseku provozovatele elektronického mýtného Ředitelství silnic a dálnic. Pokud jejich stanovisko nebude zamítavé, Krajský úřad JMK bude projednávat tento odklon tranzitní nákladní dopravy pro vozidla nad 12 tun v co možná nejkratším termínu. Ministerstvo dopravy by v daném řízení vystupovalo jako dotčený orgán z důvodu stanovení přechodné úpravy provozu (dopravního značení) na dálnicích D1, D35 a D46. Pokud bude tato varianta kladně projednána, výše uvedeným odklonem tranzitní nákladní dopravy by došlo ke značnému snížení intenzity nákladní dopravy a tím ke zlepšení dopravní situace v Černé Hoře a okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…