Jihomoravský kraj: Nově uzavřená smlouva zajistí stabilní financování regionální železniční dopravy

24.09.2016 19:50

Jak bude stát od roku 2020 do roku 2034 přispívat na veřejnou drážní dopravu na regionální železnici na jižní Moravě a v dalších krajích? Na tuto otázku odpovídá smlouva, kterou na svém dnešním zasedání (22. září) schválili zastupitelé Jihomoravského kraje.

Jihomoravský kraj: Nově uzavřená smlouva zajistí stabilní financování regionální železniční dopravy
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Letos na jaře schválila Vláda ČR, že se stát bude podílet na financování regionální železniční osobní dopravy i po roce 2019, kdy končí aktuální Memorandum o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejnou regionální železniční osobní dopravou z roku 2009. Detaily spolupráce i částky, které do krajů zamíří, dolaďuje smlouva, která vznikla na základě spolupráce Ministerstva dopravy, Asociace krajů ČR pod vedením hejtmana Michala Haška, jednotlivých krajů a Hlavního města Prahy. Na jejím základě se systém financování přenese do rozpočtů České republiky a střednědobých rozpočtových výhledů na léta 2020 až 2034.

„Schválení smlouvy je jednou z klíčových podmínek dalšího fungování regionální železniční osobní dopravy, alespoň v podobě, jak ji známe dnes v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Celková výše spolufinancování ze státního rozpočtu bude vycházet z částky, která by podle aktuálního Memoranda měla být k dispozici v roce 2019, a to včetně navýšení o inflaci, které nebylo v letech 2011-2013 poskytováno. Výchozí základnou je částka nastavená pro rok 2014, což je pro Jihomoravský kraj téměř 290 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák.

Stát se rovněž zaváže, že bude každý rok spolufinancování upravovat o průměrný roční index spotřebitelských cen vyhlášený Českým statistickým úřadem za předcházející období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…