Jihomoravský kraj: Obec Hrušky bude reprezentovat kraj na evropské mezinárodní soutěži

26.10.2015 19:27

Obec Hrušky u Brna se již výborně profilovala v soutěži Vesnice roku 2015, kde byla oceněna Zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí. Právě tento úspěch inspiroval vedení obce k tomu, aby pokračovalo na evropské úrovni a obec Hrušky přihlásilo do mezinárodní soutěže Entente Florale Europe.

Jihomoravský kraj: Obec Hrušky bude reprezentovat kraj na evropské mezinárodní soutěži
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Soutěž má vysokou prestiž a zúčastnit se může jen hrstka soutěžících, v našem případě pouze vítěz Zelené stuhy. Pro kraj je to výzva, a proto jsem se rozhodl předložit vedení kraje návrh na finanční podporu obce. Hrušky u Brna totiž musí složit finanční částku ve výši 250 tisíc korun, kterou obec využije v soutěži na složení povinné hotovostní kauce,“ uvedl Roman Celý, náměstek hejtmana JMK.

Entente Florale Europe - ve volném překladu zní název této mezinárodní soutěže Evropská kvetoucí sídla - vyhlašuje organizace „Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage" (AEFP), což je nevládní nezisková organizace se sídlem v Bruselu. Projekt je znám již od roku 1975; iniciovaly ho dvě květinové velmoci - Francie a Velká Británie. Hlavní důraz byl tedy kladen na květiny, květinovou výzdobu měst a obcí a na pořádek a čistotu v sídlech.

„Tento projekt nám umožní ukázat výsledky naší dlouhodobé strategie v oblasti Programu rozvoje venkova, týkající se péče o zeleň a životní prostředí. Součástí hodnocení je účast evropských komisařů v naší obci. Jsem přesvědčen, že jim máme co ukázat, a jsme na to také náležitě hrdí,“ uvedl Jan Kauf, starosta obce Hrušky u Brna.

Prostřednictvím této každoroční soutěže jsou povzbuzováni představitelé obcí, zástupci soukromých firem i jednotliví občané ke spolupráci na zlepšování kvality života v sídlech. Jedná se zejména o využití širokého spektra funkčních typů ploch zeleně - od sezonních i trvalých výsadeb květin a keřů přes městské parky, zahrady a uliční stromořadí až po rekreační plochy a sportoviště.

„Soutěž zdůrazňuje úlohu zahradní a krajinářské tvorby, turismu a péče o životní prostředí sídel hlavně s ohledem na jejich sociální a kulturní rozvoj a kvalitu života v nich. Obec Hrušky patří k typickým skvostům jihomoravské kultury a je důležité účastnit se podobných projektů. Motivovat se a nabyté zkušenosti předávat dál,“ uzavřel náměstek Celý.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…