Jihomoravský kraj: Silničáři začnou vybírat, kdo opraví osm mostů na silnicích II. a III tříd

10.03.2017 15:00

Již v dubnu začnou stavbaři opravovat prvních osm mostů na bývalých okreskách v Jihomoravském kraji. Do listopadu by tak měli řidiči jezdit po nových nebo zrekonstruovaných mostních konstrukcích na Černovické ulici v Brně, mezi Střelicemi a Ořechovem, Jiříkovicemi a Šlapanicemi nebo v Kostelci.

Jihomoravský kraj: Silničáři začnou vybírat, kdo opraví osm mostů na silnicích II. a III tříd
Foto: ČT
Popisek: Roman Hanák

Aby se mohli dělníci pustit do oprav co nejdříve, schválili dnes (9. března 2017) krajští radní zahájení výběrových řízení na zhotovitele. Kromě toho vyberou silničáři i firmu, která zrekonstruuje opěrnou zeď u mostu v Jevišovicích. Celkem přesahují odhadované náklady na všechny stavby 80 milionů korun (bez DPH).

Obě části mostu na Černovické ulici v Brně, který převádí silnici II/374 přes Olomouckou, jsou dnes v nevyhovujícím stavu. „Při rekonstrukci jim kompletně vyměníme mostní svršek a zasanujeme spodní stavby,“ přiblížil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák s tím, že kromě mostu samotného se opraví i přilehlé úseky silnice. „Náklady odhadujeme na necelých 28 milionů korun,“ doplnil Hanák. Stavba bude přitom rozdělená do dvou etap. První od letošního dubna do listopadu a druhá ve stejném období napřesrok.

Dvou mostů se bude týkat téměř devítimilionový projekt na silnici III. třídy mezi Střelicemi a Ořechovem. „Most přes Troubský potok stavbaři nejdříve zdemolují a potom nahradí zcela novou konstrukcí. Sousední most bude zrušen,“ sdělil Hanák.

Dva mosty se dočkají rekonstrukce i mezi Jiříkovicemi a Šlapanicemi. „Jeden z nich nahradí trubní propustka, druhý, po kterém přejíždí auta přes potok Roketnice, bude zbořen a opět nahrazen mostem novým,“ uvedl Hanák a dodal, že jak spodní, tak nosné konstrukce starých mostů jsou již ve špatném stavu. „Náklady pravděpodobně lehce přesáhnou 16 milionů korun,“ podotkl Hanák. Na opravu mostů v budoucnu naváže i rekonstrukce silnice mezi Jiříkovicemi a Šlapanicemi. Proběhne v koordinaci s připravovanou výstavbou cyklostezky.

Také v Kostelci opraví silničáři dva mosty. Jeden z nich vede přes potok Malšinka přímo v Kostelci, druhý se pak nachází na silnici III. třídy spojující Kostelec a Hýsly. Staré konstrukce přitom čeká demolice. „V rámci rekonstrukcí mostů opravíme i přilehlé komunikace, křižovatku dvou silnic III. třídy a upravíme koryto potoka,“ vysvětlil Hanák. Náklady by neměly přesáhnout 12 milionů korun.

Kamennou opěrnou zeď u mostu na silnici II/361 v Jevišovicích nahradí mezi letošním dubnem a listopadem zeď nová, tentokrát z železobetonu. „Bude založená na mikropilotách, s chodníkovou římsou a trubkovým zábradlím. Součástí stavby bude také provedení vozovkových vrstev navazujících na opěrnou zeď a další související práce,“ uzavřel Hanák. Nová opěrná zeď vyjde podle odhadů na přibližně 15,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…