Jihomoravský kraj: Škola připravila projekt Jeden den hejtmanem. Vítězové stráví den s hejtmanem kraje

20.10.2015 18:38

Vtáhnout mladou generaci více do veřejného dění, diskutovat o problémech kraje, přijít s novými nápady. To je cílem projektu Jeden den hejtmanem, kterou pro studenty jihomoravských gymnázií pořádá Gymnázium Brno, Vídeňská pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška.

Jihomoravský kraj: Škola připravila projekt Jeden den hejtmanem. Vítězové stráví den s hejtmanem kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Soutěžící, kandidáti na hejtmana, mají za úkol se svým týmem dvou až tří poradců připravit jedno nebo několik témat, která jsou podle jejich názoru vhodná pro oslovení občanů v oblasti krajské politiky a současně je podle nich nutné je v horizontu několika let řešit. Pro tato témata si mohou připravit nejrůznější výstupy – plakáty, prezentace, video kampaň ve formě klipů, vlastní oslovení občanů apod.

„Smyslem tohoto projektu je seznámit se s kompetencemi krajské samosprávy a přijít s vlastními nápady na to, jak řešit některé věci. Vysoce si vážím této participace mladé generace. Je to také způsob, jak ozřejmit, co jsou to kraje - mimochodem které zde fungují již 15 let -, jaké mají kompetence, co se z pohledu krajské samosprávy, tedy hejtmana, rady, zastupitelstva, dá v nejrůznějších oblastech řešit," uvedl při zahájení projektu hejtman Michal Hašek, který nad projektem převzal záštitu.

První tři týmy, které vzejdou z únorového krajského kola, stráví vždy jeden den s hejtmanem Jihomoravského kraje.

"Těším se na projekty, které jednotliví soutěžící přednesou. Organizátorem této soutěže je škola, ne kraj. A já jsem rád, že z iniciativy zdejších studentů, profesorů a vedení školy vznikl tento nápad. Není úplně ojedinělý v podmínkách České republiky.  Připomenu například, že po řadu let existuje projekt Volby nanečisto, který pořádá agentura Člověk v tísni - tento projekt zjišťuje potenciální náladu mezi studenty středních škol a dává jim šanci, byť podle platného zákona ještě nemají do 18 let volební právo, aby sdělili svůj názor na to, jak by oni viděli otázku politického složení zastupitelských sborů," řekl hejtman Hašek s tím, že si velmi váží aktivity studentů diskutovat o problémech jižní Moravy a hledat nápady a možná řešení pro budoucnost našeho kraje.

"Je mi ctí, že mohu tomuto projektu poskytnout záštitu - věřím, že se z něho postupem času stane i tradice, která přežije nejen ty příští, ale kterékoli následující krajské volby, a to nejenom na jižní Moravě. Chtěl bych v této souvislosti vyzvat i další gymnázia v kraji, aby se našli takoví aktivní mladí lidé.  A doufám, že až se vyhodnotí první „startovací“ ročník soutěže, tak do budoucna oslovíme také další střední školy na jižní Moravě a nejen zde. Jsem připraven z pozice předsedy Asociace krajů ČR informovat o tomto projektu také ostatní hejtmany v České republice,“ sdělil hejtman Michal Hašek.

Ten se následně zúčastnil debaty se studenty třetích a čtvrtých ročníků gymnázia. Mluvil nejen o krajské samosprávě a kompetencích kraje, ale například i o migraci či dopravě.

Webové stránky: http://www.jedendenhejtmanem.cz/

„Jeden den hejtmanem“

Soutěž „Jeden den hejtmanem“ vyhlašuje Jihomoravský kraj a z jeho pověření ji organizuje Gymnázium Brno, Vídeňská, příspěvková organizace. Soutěžit mohou studenti čtyřletých gymnázií a vyšších stupňů víceletých gymnázií, které mají sídlo na území Jihomoravského kraje.

Mezi hlavní vzdělávací cíle soutěže patří:

1. Rozvoj vědomostí a dovedností žáků v oblasti participace občanů na demokratických procesech rozhodování.
2. Budování občanských kompetencí žáků v oblasti demokratické diskuze a přijímání politických rozhodnutí.
3. Rozvoj konceptu otevřené samosprávy.
4. Prohlubování vědomostí žáků o Jihomoravském kraji a jeho rozvojových otázkách.
5. Rozvoj kompetencí, které vedou u žáků ke schopnosti rozlišení reálného posuzování mikroproblémů a makroproblémů.
6. Rozvoj argumentačních schopností při obhajobě svých názorů.
7. Prohlubování znalostí a použití prezentačních technik.

Pro přihlášené studenty připravujeme na den 28. listopadu 2015 vzdělávací program, jehož cílem je příprava pro dobré zvládnutí soutěže. Jeho obsahem budou informace o fungování krajů v ČR a kapitoly z politického marketingu pod vedením odborníků z krajského úřadu a FSS Masarykovy univerzity v Brně. V rámci jednotlivých bloků vystoupí JUDr. Věra Vojáčková, ředitelka krajského úřadu, Mgr. Andrea Smolková z katedry politologie FSS MU Brno a JUDr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje.

Soutěžící, kandidáti na hejtmana, mají za úkol se svým týmem dvou až tří poradců připravit jedno nebo několik témat, která jsou podle jejich názoru vhodná pro oslovení občanů v oblasti krajské politiky a současně je podle nich nutné je v horizontu několika let řešit. Pro toto téma (témata) si mohou připravit nejrůznější výstupy – plakáty, prezentace, video kampaň ve formě klipů, vlastní oslovení občanů, apod. Tyto výstupy představí kandidát na hejtmana se svým týmem v samotném krajském kole soutěže. Představení materiálů, které bude doprovázeno komentářem kandidáta, nesmí přesáhnout 10 minut. Dalších 5 minut je pak vyhrazeno k dotazům. Vystoupení bude hodnotit tříčlenná odborná komise, která stanoví výsledné pořadí soutěžících.

Vítězný kandidát a jeho tým poradců obdrží notebooky. Současně stráví jeden pracovní den s hejtmanem Jihomoravského kraje, budou společně řešit každodenní agendu hejtmana, přijímat návštěvy, řídit schůzi Rady nebo Zastupitelstva Jihomoravského kraje, apod. Pro tým na druhém místě budou připraveny tablety a pro třetí v pořadí chytré mobilní telefony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…