Jihomoravský kraj: Soutěž České hlavičky 2013 zná vítěze

14.10.2013 18:01

Za přítomnosti hejtmana Michala Haška byly v prostorách krajského úřadu v Brně v pondělí 14. října 2013 oficiálně oznámeny výsledky soutěže České hlavičky 2013. Odborná porota složená z významných vědců z univerzit a Akademie věd ČR vybrala v pěti kategoriích celkem 7 nejlepších laureátů.

Jihomoravský kraj: Soutěž České hlavičky 2013 zná vítěze
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Hejtman Michal Hašek na vyhlášení soutěže České hlavičky 2013

„Naším cílem je, aby se jižní Morava stala regionem přitažlivým pro sektor vědy, výzkumu a inovací a pro firmy produkující vysokou přidanou hodnotu. Právě podpora nadaných studentů na středních školách a studentů a mladých vědců na vysokých školách proto tvoří velkou část aktivit kraje v této oblasti,“ uvedl při blahopřání laureátům hejtman Hašek.

V kategorii Merkur, která se uděluje za práce a projekty z oblasti ekonomie a podnikání,  udělila porota hned dvě ceny. Evžen Korec z Gymnázia ALTIS, Praha 10 ji získal za výzkum rovnice výpočtu roční procentní sazba nákladů (RPSN), kterou veřejnost zná např. u poplatků za spotřebitelské úvěry a Filip Vinš z Obchodní akademie Turnov za vývoj moderní aplikace PICKNOTE, která umožní vznik moderní a otevřené databáze studijních poznámek a textů .

Cenu FUTURA za praktické projekty, zlepšovací návrhy a vynálezy, technologie a inovace získala autorská dvojice Ondřej Zbytek a Ondřej Svoboda z pražského Gymnázia Opatov za návrh supravodivého setrvačníku. Cílem jejich práce bylo navrhnout zařízení, které je schopno ukládat a skladovat energii a nahradit tak dnes převládající baterie.

Za práce z oblasti výpočetní a komunikační techniky v kategorii Ingenium udělila porota hlavní cenu Arance Hruškové z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze za výzkum řetězových zlomků kvadratických iracionalit.

Cenu v kategorii GENUS za práce z oblasti přírodních věd udělila porota Janu Hrabovskému z Gymnázia Josefa Ressela, Chrudim za výzkum chalkogenidového skla dopovaného ionty vzácných zemin metodou ochlazení taveniny a Robinu Kryštůfkovi z Gymnázia Na Vítězné pláni, Praha za výzkum v oblasti léků proti AIDS. Cenu SANITAS za výzkum v oblasti lidského zdraví získala Michaela Krákorová z Gymnázia Brno–Řečkovice za výzkum příčin vzniku  nádorových onemocnění.

České hlavičky jsou projektem zaměřeným na podporu talentované mládeže - je zaměřen na středoškolskou mládež a žáky vyšších ročníků základní školy. V rámci soutěže se udělují ceny v pěti kategoriích, o jejichž vítězích rozhoduje odborná porota složená z představitelů zájmových sdružení, zástupců vysokých škol, univerzit a vědeckých ústavů. Podrobnosti o soutěži na www.ceskahlava.cz .

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…