Jihomoravský kraj chce spolufinancovat další čtyři projekty rekonstrukcí silnic

03.02.2017 12:29

Snaha vyčerpat co nejvíce evropských dotací pro opravy silnic II. a III. třídy v Jihomoravském kraji pokračuje. Na svém dnešním zasedání (2. února 2017) krajští radní doporučili zastupitelům Jihomoravského kraje schválit spolufinancování pro další čtyři projekty. Do konce října příštího roku by tak měli řidiči projet po novém koberci Krhovicemi na Znojemsku, ulicí Rakoveckou v Brně a po opraveném mostu přes silnici I/23 na Jihlavské také v Brně. Po silnici mezi Dobelicemi a Hostěradicemi již v říjnu 2017.

Jihomoravský kraj chce spolufinancovat další čtyři projekty rekonstrukcí silnic
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

„Jde o stavební akce za téměř 190 milionů korun, přičemž Jihomoravský kraj by na ně uvolnil necelých 38 milionů. Zbývajících přibližně 150 milionů korun bychom čerpali z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu Roman Hanák.

Opravu  téměř šesti kilometrů silnice II/413 mezi Dobelicemi a Hostěradicemi budou silničáři do první výzvy evropského dotačního programu teprve registrovat. „Zesílíme asfaltový kryt silnice ve stávající šířce a opravíme i objízdnou trasu přes silnici II/397 v délce jednoho kilometru,“ komentoval projekt Hanák s tím, že investici na celou akci odhadují silničáři na necelých 48 milionů korun. „Stavbaři by se mohli dát do práce už letos v červenci,“ doplnil Hanák.

I další akci, opravu mostu přes silnici I/23 na Jihlavské v Brně, čeká registrace do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. „Rekonstrukce řeší omezení zatížitelnosti a upravuje stavební stav mostu. Vzhledem k charakteru rekonstrukce se bude stavba provádět po polovinách při částečné uzavírce. Součástí bude i oprava komunikace před a za mostem. Náklady odhadujeme na 42 milionů korun a začít by mohli stavbaři letos v červnu,“ řekl Hanák.

Další dva projekty již v evropském programu zaregistrovány jsou. „Kvůli prostupu projekčních prací jsme se ale rozhodli rozdělit opravu průtahů Krhovicemi a Valtrovicemi na dvě akce a v první výzvě se zaměříme na silnici přes Krhovice. Komunikaci kompletně zrekonstruujeme včetně výstavby dešťové kanalizace a souvisejících přeložek inženýrských sítí. Projekt zahrnuje i výstavbu chodníků, které bude financovat obec,“ popsal Hanák a dodal, že náklady na stavbu dosáhnou 45 milionů korun, přičemž začít by se mělo letos v květnu.

Finančně nejnáročnější bude pravděpodobně oprava 1,3 kilometru dlouhého úseku silnice II/384 v brněnské ulici Rakovecká. „Týká se části od křižovatky se silnicí II/386 po parkoviště pod hradem Veveří. Komunikaci opravíme, rozšíříme vozovku, zrekonstruujeme odvodnění a upravíme krajnice. Součástí stavby je i výšková úprava mostu a výstavba opěrných zdí,“ shrnul Hanák. I zde by silničáři mohli začít s rekonstrukcí letos v květnu.

Jihomoravský kraj již zaregistroval do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu celkem 26 projektů oprav silnic. Rekonstrukce Dobelice – Hostěradice se tak stane sedmadvacátým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…