Jihomoravský kraj jednal se zástupci obcí o řešení finančních náhrad souvisejících s ptačí chřipkou

11.01.2017 11:19

Včera dopoledne (10. 1. 2017) proběhla v brněnském sídle Krajského úřadu JMK avizovaná schůzka Krizového centra SVS se zástupci postižených obcí, na které se projednával další postup prací souvisejících s výskytem ptačí chřipky a řešení finančních náhrad pro chovatele a obce.

Jihomoravský kraj jednal se zástupci obcí o řešení finančních náhrad souvisejících s ptačí chřipkou
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Na důležitosti takového setkání se shodli při sobotním setkání v Ivančicích a Moravském Krumlově hejtman JMK Bohumil Šimek s ředitelem Státní veterinární správy (SVS) ČR Zbyňkem Semerádem. Na schůzce byly projednány tyto body:

-          Poděkování hejtmana i ředitele SVS starostům postižených obcí za skvělou spolupráci při ochranných opatřeních zejména při komunikaci s občany a drobnými chovateli drůbeže.

-          Shrnutí informací týkajících se této konkrétní nákazy a současný stav prováděných opatření a následný postup z pohledu SVS. Ředitel Semerád zdůraznil, že současná forma viru aviární inflluenzy H5N8 je sice vysoce patogenní pro ptáky, pravděpodobnost přenosu na člověka je nicméně velmi nízká a zatím žádný takový lidský případ nebyl na světě zjištěn. Všechna opatření jsou dána platnou legislativou a jsou v souladu z celoevropskými a celosvětovými postupy.

-          Projednání postupu při administraci podávání žádostí o náhrady, které se budou poskytovat chovatelům zvířat postižených nebezpečnými nákazami, ale také obcím, které přijímají opatření související s nákazou a tím jim vznikají náklady. Tyto náklady bude hradit Ministerstvo zemědělství prostřednictvím SVS. Žádosti musí být podány do 90 dnů od utracení. Na stránkách Ministerstva zemědělství i veterinární správy je konkrétní návod, formuláře i kontakty pro dotazy (http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/zivotni-situace/nahrada-nakladu-a-ztrat-vzniklych-v.html#f=hpblok , ev. http://www.svscr.cz/ )

-          Obce budou informovat po dnešní schůzce jednotlivé obyvatele, budou nápomocny při sepsání žádostí. Následně zástupce SVS dorazí do obce a potvrdí žádosti před odesláním na Ministerstvo zemědělství.

-          Byla dohodnuta konzultace SVS s obcemi k následné dezinfekci, výběru vhodného dezinfekčního prostředku a následné mechanické očistě v chovech, kde byla drůbež utracena.

-          Komunikace obcí s jednotlivými chovateli o postupu následné dezinfekce a krocích, které je potřeba provádět až do odvolání ochranných opatření.

-          SVS na základě žádosti obcí vypracuje stručný návod pro chovatele, jak postupovat po likvidaci jejich chovu, který rozešle jednotlivým starostům. Ti zajistí následnou komunikaci s chovateli.

-          Nutnost výzvy směrem k občanům, že 10. 1. 2017 končila lhůta, do kdy nahlásit v zónách drůbež, která musí být utracena. Pokud bude zjištěno zatajení ze strany chovatelů, přichází o možnost finanční náhrady a může jít i o trestný čin.

Jednání se zúčastnili:

JUDr. Bohumil Šimek – hejtman JMK

MVDr. Zbyněk Semerád              - ústřední ředitel SVS

MVDr. Jaroslav Salava – ředitel KVS SVS

Ing. Juraj Saksún – vedoucí odd. komodit skotu a krmiv, Ministerstvo zemědělství

plk. Ing. Jiří Pelikán – ředitel HZS JMK

plk. Ing. Leoš Tržil – ředitel JM Policie ČR

Zástupci těchto obcí: Ivančice, Oslavany, Nová Ves u Oslavan, Moravský Krumlov, Vedrovice, Mikulov, Pohořelice, Brod nad Dyjí, Pasohlávky, Drnholec a Dolní Dunajovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…