Jihomoravský kraj jednal se zástupci obcí o řešení finančních náhrad souvisejících s ptačí chřipkou

11.01.2017 11:19

Včera dopoledne (10. 1. 2017) proběhla v brněnském sídle Krajského úřadu JMK avizovaná schůzka Krizového centra SVS se zástupci postižených obcí, na které se projednával další postup prací souvisejících s výskytem ptačí chřipky a řešení finančních náhrad pro chovatele a obce.

Jihomoravský kraj jednal se zástupci obcí o řešení finančních náhrad souvisejících s ptačí chřipkou
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Na důležitosti takového setkání se shodli při sobotním setkání v Ivančicích a Moravském Krumlově hejtman JMK Bohumil Šimek s ředitelem Státní veterinární správy (SVS) ČR Zbyňkem Semerádem. Na schůzce byly projednány tyto body:

-          Poděkování hejtmana i ředitele SVS starostům postižených obcí za skvělou spolupráci při ochranných opatřeních zejména při komunikaci s občany a drobnými chovateli drůbeže.

-          Shrnutí informací týkajících se této konkrétní nákazy a současný stav prováděných opatření a následný postup z pohledu SVS. Ředitel Semerád zdůraznil, že současná forma viru aviární inflluenzy H5N8 je sice vysoce patogenní pro ptáky, pravděpodobnost přenosu na člověka je nicméně velmi nízká a zatím žádný takový lidský případ nebyl na světě zjištěn. Všechna opatření jsou dána platnou legislativou a jsou v souladu z celoevropskými a celosvětovými postupy.

-          Projednání postupu při administraci podávání žádostí o náhrady, které se budou poskytovat chovatelům zvířat postižených nebezpečnými nákazami, ale také obcím, které přijímají opatření související s nákazou a tím jim vznikají náklady. Tyto náklady bude hradit Ministerstvo zemědělství prostřednictvím SVS. Žádosti musí být podány do 90 dnů od utracení. Na stránkách Ministerstva zemědělství i veterinární správy je konkrétní návod, formuláře i kontakty pro dotazy (http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/zivotni-situace/nahrada-nakladu-a-ztrat-vzniklych-v.html#f=hpblok , ev. http://www.svscr.cz/ )

-          Obce budou informovat po dnešní schůzce jednotlivé obyvatele, budou nápomocny při sepsání žádostí. Následně zástupce SVS dorazí do obce a potvrdí žádosti před odesláním na Ministerstvo zemědělství.

-          Byla dohodnuta konzultace SVS s obcemi k následné dezinfekci, výběru vhodného dezinfekčního prostředku a následné mechanické očistě v chovech, kde byla drůbež utracena.

-          Komunikace obcí s jednotlivými chovateli o postupu následné dezinfekce a krocích, které je potřeba provádět až do odvolání ochranných opatření.

-          SVS na základě žádosti obcí vypracuje stručný návod pro chovatele, jak postupovat po likvidaci jejich chovu, který rozešle jednotlivým starostům. Ti zajistí následnou komunikaci s chovateli.

-          Nutnost výzvy směrem k občanům, že 10. 1. 2017 končila lhůta, do kdy nahlásit v zónách drůbež, která musí být utracena. Pokud bude zjištěno zatajení ze strany chovatelů, přichází o možnost finanční náhrady a může jít i o trestný čin.

Jednání se zúčastnili:

JUDr. Bohumil Šimek – hejtman JMK

MVDr. Zbyněk Semerád              - ústřední ředitel SVS

MVDr. Jaroslav Salava – ředitel KVS SVS

Ing. Juraj Saksún – vedoucí odd. komodit skotu a krmiv, Ministerstvo zemědělství

plk. Ing. Jiří Pelikán – ředitel HZS JMK

plk. Ing. Leoš Tržil – ředitel JM Policie ČR

Zástupci těchto obcí: Ivančice, Oslavany, Nová Ves u Oslavan, Moravský Krumlov, Vedrovice, Mikulov, Pohořelice, Brod nad Dyjí, Pasohlávky, Drnholec a Dolní Dunajovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…