Jihomoravský kraj podporuje domácí hospicovou péči. Letos rozdělí 10 milionů

09.02.2016 9:11

Sedm milionů v roce 2015, deset milionů v roce 2016. Jihomoravský kraj pokračuje v podpoře domácí hospicové péče, kterou pilotně a jako první kraj v republice vyzkoušel v loňském roce.

Jihomoravský kraj podporuje domácí hospicovou péči. Letos rozdělí 10 milionů
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

"Loni bylo podáno osm žádostí ve výši téměř 12,5 milionu korun. V rozpočtu byla vyčleněna částka 7 milionů. Z uvedených osmi žádostí byla jedna z dotačního programu vyřazena, a to z důvodu, že si organizace podala žádost na stejný projekt ve dvou dotačních programech," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Marek Šlapal.

V roce 2015 byly podpořeny tyto organizace:

 

Název organizace

Název projektu

Částka poskytnuté dotace

Zdislava s.r.o.

Poskytování domácí hospicové péče organizací Zdislava s.r.o.

140 000 Kč

Diecézní charita Brno

Domácí hospicová péče v JMK

     3 795 000 Kč

Sanus Brno

Poskytování domácí hospicové péče

        750 000 Kč

Oblastní charita Vyškov

Mutidisciplinární tým pro dlouhodobě a nevyléčitelně nemocné a jejich rodiny

        700 000 Kč

Charita Veselí nad Moravou

Domácí hospicová (paliativní) péče

        420 000 Kč

Hospic sv. Alžběty o.p.s.

Domácí hospicová péče

        900 000 Kč

Homedica s.r.o.

Domácí mobilní hospicová péče

        295 000 Kč

Celkem bylo tedy na podporu domácí hospicové péče v roce 2015 vyplaceno z rozpočtu JMK 7.000 tis. Kč.

Tato péče byla poskytována na území Jihomoravského kraje několika organizacemi a jednotlivé oblasti pokrytí jsou uvedeny v následující mapě:

Celkové náklady na zajištění projektů domácí hospicové péče podpořených organizací byly v roce 2015 ve výši 11.801 tis. Kč. Dotace z prostředků Jihomoravského kraje činila v průměru 60 % (dle podmínek dotačního projektu mohla činit max. 80 %) - viz následující graf.

Díky podpoře ze strany Jihomoravského kraje došlo také k nárůstu počtu klientů, kteří mohli své poslední dny prožít v domácím prostředí. Vývoj za období 2013 – 2015 je uveden v následujícím grafu.

Počet klientů v jednotlivých letech 2013 – 2015, kteří zemřeli doma, znázorňuje následující graf.

Všichni příjemci dotací v programu podpory domácí hospicové péče dodali vyúčtování dotací ve stanoveném termínu a v pořádku.

„Zahájení podpory domácí hospicové péče v rámci Dotačního programu „Poskytování dotací z rozpočtu Jihomoravského kraje pro rok 2015 na podporu poskytování domácí hospicové péče v Jihomoravském kraji“ se jeví jako velmi přínosné. Síťové rozložení organizací zajišťujících poskytování domácí hospicové péče je reakcí na rostoucí poptávku po této službě umožňující prožít poslední dny života pacientů ve svém domácím prostředí,“ doplnil Marek Šlapal.

Jak sdělil, potvrdilo se, že při zajištění komplexní péče, jsou rodiny schopny zvládnout poslední dny svých příbuzných v domácím prostředí.

„Vzhledem k tomu, že o podporu domácí hospicové péče byl v roce 2015 velký zájem široké veřejnosti, byl pro rok 2016 navržen a schválen Dotační program „Poskytování dotací z rozpočtu Jihomoravského kraje pro rok 2016 na podporu poskytování domácí hospicové péče v Jihomoravském kraji“, kde je v rozpočtu vyčleněno a schváleno 10 mil. Kč,“ uvedl náměstek.

Výstupy projektu budou podkladem pro žádost o systémový přístup k této problematice ze strany Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…