Jihomoravský kraj podporuje neziskový sektor. Napříč politickým spektrem

11.08.2016 21:12

Jihomoravský kraj se ohrazuje proti nařčení, které zaznělo v článku Deníku referendum, že utajuje dotace za deset milionů korun pro Asociaci nestátních neziskových organizací.

Jihomoravský kraj podporuje neziskový sektor. Napříč politickým spektrem
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„O utajování dotací nemůže být řeč. Pravidelná cca jednomilionová dotace vždy byla, a věřím, že i v roce 2017 bude, součástí rozpočtu kraje schváleného zastupitelstvem stejně jako následné smlouvy, které tím byly vždy zcela veřejné od jejich schválení. Také důvod jejich poskytnutí a jejich využití, jehož smysl je v článku zpochybňován, byl ve smlouvách popsán, a vycházel ze smlouvy o spolupráci mezi krajem a ANNO JMK. Jihomoravský kraj může být hrdý na to, že byl jedním z prvních krajů, který takovou dohodu mezi krajskou samosprávou a krajským sdružením nestátních neziskových organizací uzavřel,“ uvedl radní Václav Božek, který má tuto agentu na starost.

„Je přinejmenším podivné, když představitel jedné NNO znevažuje podporu nestátních neziskových organizací - jedné ze základních součástí občanské společnosti. Je hloupé a směšné označovat takovou podporu za "kupování si náklonnosti". Podpora např. divadel znamená, že si zastupitelé kupují náklonnost divadelníků? Není to spíše tak, že podporují činnosti prospěšné obyvatelům kraje?,“ řekl radní Božek.

Odpovědného radního doplnil hejtman Michal Hašek: „O utajování skutečně nemůže být řeč. Vyjádření ve článku pouze ukazuje na neznalost krajské samosprávy. Jsem pyšný na to, že podporujeme neziskový sektor v mnoha oblastech. O dotacích rozhodují kolektivní orgány Jihomoravského kraje, v tomto případě i veřejně přístupné zastupitelstvo.“

Dotacemi se zabývaly orány Jihomoravského kraje, tedy rada a veřejně přístupné zastupitelstvo. A podpora byla napříč politickým spektrem, za poslední čtyři roky nikdo nehlasoval proti udělení dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…