Jihomoravský kraj schválil dotační program na podporu domácí hospicové péče

25.03.2015 14:26

Rada Jihomoravského kraje na svém březnovém jednání vyhlásila dotační řízení na podporu poskytování domácí hospicové péče v kraji. Na tento dotační program je uvolněna částka 7 milionů korun ze sdílených daní plněných nad rámec schváleného krajského rozpočtu na rok 2014.

Jihomoravský kraj schválil dotační program na podporu domácí hospicové péče
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Jak uvedl náměstek hejtmana Marek Šlapal, cílem je nejen zlepšit a umožnit strávit nevyléčitelně nemocným pacientům poslední chvíle života v domácím prostředí. „Naším cílem je řešit tuto oblast systémově. V současné době působí v kraji dva kamenné hospice v Brně a Rajhradě, dále existují charitní mobilní hospic v Kyjově a agentury domácí péče. Dotační titul je otevřen všem poskytovatelům, nechceme nikoho diskriminovat, ale naopak také rozšířit možnosti pro poskytovatele. Jde o pilotní projekt, který chceme  následně vyhodnotit,“ řekl náměstek Šlapal.

„Cílem domácí hospicové péče je umožnit nevyléčitelně nemocným trávit poslední chvíle života v důvěrně známém prostředí. Je důležité, aby nebyla opomíjena duchovní péče o umírající ani o členy rodiny, kteří se o ně starají. Právě to domácí hospicová péče nabízí,“ okomentoval význam této formy péče náměstek hejtmana Roman Celý. „K podmínkám pro poskytnutí dotace patří mimo jiné minimálně tříletá praxe v oboru paliativní péče a garance nepřetržité dostupnosti domácí hospicové péče. Při přípravě dotačního titulu jsme vycházeli také ze zpětné vazby od organizací, které tuto péči poskytují v současné době, cílem dotačního programu je umožnit pokrýt domácí hospicovou péčí celé území Jihomoravského kraje“ uvedl náměstek Celý.

Domácí hospicová péče je významnou součástí poskytované zdravotní péče. Tuto péči poskytuje tým zdravotnických a nezdravotnických pracovníků - lékař, zdravotní sestra, pečovatelka, sociální pracovník a dobrovolníci. Smyslem domácí hospicové a paliativní péče je umožnit nevyléčitelně nemocným pacientům v terminálním stádiu života dožití ve vlastním sociálním prostředí. Bližší informace o dotačním programu jsou uvedeny na dotačním portálu Jihomoravského kraje http://dotace.kr-jihomoravsky.cz/ v části Zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…