Jihomoravský kraj schválil žádosti o kotlíkové dotace za čtyřicet milionů korun

17.02.2017 16:53

Celkem 348 žádostí o „kotlíkové dotace“ za 39,993 milionů korun schválila krajská rada na svém jednání v pátek 17. února 2017. Šlo o první schválené žádosti ve vyhlášeném druhém kole krajské výzvy.

Jihomoravský kraj schválil žádosti o kotlíkové dotace za čtyřicet milionů korun
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

V první výzvě v rámci Dotačního programu na výměnu kotlů v Jihomoravském kraji financovaného z Operačního programu Životní prostředí bylo loni přijato 800 žádostí za 92 milionů korun, ve druhé, jejíž uzávěrka je 28. února, je aktuálně  773 žádostí a částka k vyčerpání prozatím 40 milionů korun. Jihomoravský kraj proto požádal Ministerstvo životního prostředí o navýšení alokace o dalších 10 % a dále bude do 2. výzvy přesunuta nevyčerpaná alokace z výzvy první.

Cílem dotačního titulu je snížení emisí z lokálního vytápění domácností v Jihomoravském kraji prostřednictvím výměny stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech za nové nízkoemisní zdroje. Lidé mohou vyměnit svůj stávající kotel na pevná paliva s ručním přikládáním, a to za kotle na pevná paliva, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Instalace nového zdroje vytápění může být spojena také s instalací solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody a tzv. „mikro“ energetickými opatřeními. Maximální výše dotace na jeden dílčí projekt může být až 127 500 korun, výše podpory se pohybuje v rozpětí 70 až 80 procent. V případě realizace v prioritním území je 5 % bonifikace. Podrobné informace jsou zveřejněny na webu Jihomoravského kraje zde.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…