Jihomoravský kraj vyčlenil na záchranu venkovských prodejen bezmála 4 miliony

10.04.2021 15:33

Malé obce do 750 obyvatel dostanou vzpruhu pro své prodejny základních potřeb. Rada JMK dnes odsouhlasila poskytnutí dotace téměř stovce z nich. Původní rozpočet titulu ve výši 3 milionů korun byl ještě o necelý milion navýšen díky přesunutí financí ze zrušené akce Vesnice roku 2021.

Jihomoravský kraj vyčlenil na záchranu venkovských prodejen bezmála 4 miliony
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Je zásadní udělat vše pro zachování základních služeb i v malých obcích, tím spíše v době Covidu. Málo si my, mobilní, uvědomujeme, jak nepostradatelná je pro starší občany, ale i lidi bez auta, malá obecní prodejna s čerstvými potravinami. Jsem rád, že tento podpůrný program pokračuje i v době silných škrtů v krajských i obecních rozpočtech, protože ze zkušenosti vím, že jak se jednou vesnická prodejna zavře, už se neotevře a provozovatel obvykle ukončí činnost nadobro,“ řekl Jiří Hlavenka, radní JMK pro inovace.

„Bez naší podpory je řada těchto prodejen finančně neudržitelná. Nemůžou konkurovat velkým supermarketům ve městech a jejich cenám, zároveň jsou ale tyto malé prodejny pro velkou část obyvatel menších, odlehlejších obcí, nenahraditelné,“ vysvětlil podporu náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

Cílem dotačního programu je zachovat základní nabídku služeb na venkově s ohledem na kvalitu života. Dotační program je zaměřen na podporu zachování provozu venkovských prodejen potravin v malých obcích, kde jediná prodejna bez podpory obce není schopna pokračovat v provozu.

Přehled základních podmínek dotace:

  • obce JMK do 750 obyvatel
  • dotace max. 50 % od 25 000 Kč do 66 000 Kč.

Je navrženo schválit poskytnutí dotací 95 žadatelům v celkovém objemu finančních prostředků 3.988.000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…