Jihomoravským podnikatelem roku se stal Viktor Růžička

02.02.2016 20:20

Společnost EY pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje, JUDr. Michala Haška a ve spolupráci se zájmovým sdružením JIC vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje. Stal se jím Viktor Růžička, předseda představenstva a majitel společnosti BioVendor - Laboratorní medicína a.s. V Jihomoravském kraji byl regionální vítěz vyhlášen již pojedenácté, loni zvítězil Jindřich Životský ze společnosti OKAY Holding.

Jihomoravským podnikatelem roku se stal Viktor Růžička
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

O vítězství Viktora Růžičky rozhodla nezávislá porota, které předsedal Vlastislav Bříza, generální ředitel KOH-I-NOOR holding, držitel titulu EY Podnikatel roku 2014.

„V Jihomoravském kraji se nám do tohoto ročníku soutěže EY Podnikatel roku přihlásilo nejvíce podnikatelů z celé ČR. Soutěž zde vyhlašujeme pojedenácté a už se téměř stává pravidlem, že vždy objevíme nějaký velký talent v oblasti technologií. Jejich hnacím motorem jsou inovace a úspěch pro ně není limitován hranicemi, obstojí i v zahraniční konkurenci. Těší nás, že i letos můžeme veřejnosti představit podnikatele, kteří šíří dobré jméno značky Czech Republic po světě a kteří nás svým inovativním přístupem inspirují a posouvají dopředu,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

„Každý podnikatel, který posouvá laťku svého oboru výš, pomáhá celému regionu a nejen jemu. Vítězové předcházejících ročníků této soutěže to svou prací dokázali a jsem přesvědčen, že i jejich nástupci budou v této tradici pokračovat. Pro mne je soutěž o EY Podnikatele roku šancí, že stále existují úspěšní podnikatelé, kteří představují pro náš region naději na další, nejen hospodářskou prosperitu,“ říká JUDr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje.

„Jsem opravdu rád, že o Brně a celé jižní Moravě je ve světě stále více slyšet ve spojitosti s technologickými inovacemi, podporou podnikání nebo znalostní ekonomikou. Potvrzuje to i prohlášení profesora Kevina Morgana z univerzity v Cardiffu, odborníka na problematiku správy a rozvoje regionů, který minulý týden na konferenci European Innovation Ecosystems vyzdvihl za přítomnosti komisaře Moedase Jihomoravský kraj za skvělou práci a výsledky v oblasti inovačních systémů. Podle aktuálních čísel víme, že počet malých výzkumných firem roste na jižní Moravě několikrát rychleji než kdekoliv jinde v ČR, za posledních deset let se jejich počet u nás téměř ztrojnásobil. V JIC pomáháme na svět skvělým nápadům a tím, že podnikatelům nabízíme špičkové zázemí a know-how, můžeme pak spolu s nimi být hrdí na jejich podnikatelské úspěchy. Věřím, že i díky vítězi letošního ročníku soutěže zase nějaké další přibydou,“ uvádí Jiří Hudeček, ředitel JIC, které je partnerem krajského kola soutěže v Jihomoravském kraji.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2015 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 1. března 2016 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má letos Jihomoravský kraj, následují Praha a Moravskoslezský kraj.

Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 7. – 12. června 2016 v Monte Carlu.

Partnery soutěže jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a týdeník Euro. Soutěž podporují agentura CzechInvest a organizace Ashoka. Image partnerem projektu je společnost Marco Mirelli. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky a Jihomoravského kraje. Partnerem regionálního kola soutěže EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje je zájmové sdružení JIC.

Profil vítěze

Viktor Růžička, BioVendor – Laboratorní medicína a.s.
„Klíčové je držet se zavedených pravidel,“ myslí si Viktor Růžička, držitel titulu EY Podnikatel roku 2015 Jihomoravského kraje.

Když začal Viktor Růžička na přelomu let 1992/1993 podnikat, byl ještě jednou nohou ve fakultní nemocnici v Německu a druhou na univerzitě ve Spojených státech. Kořeny svého podnikání založil už v emigraci v Německu a v USA, kde na univerzitě i v praxi získal cenné zkušenosti a kontakty na přední kapacity ve svém oboru. Jedním z hlavních milníků bylo, že se v roce 1998 jeho firma stala jedničkou na českém trhu v imunoanalýze a překonala tak i mezinárodní gigantické konkurenty. Brzy měli obrat 200 mil. Kč i slušnou ziskovost. Dalšími milníky byly kromě organického růstu i akvizice firem TestLine, Imunolab a Oxford Biosystems, čímž si BioVendor významně rozšířil pole působnosti. I díky tomu, že se Viktor Růžička nebojí akvizic, se roční obrat firmy posunul během několika posledních let z 584 mil. Kč na téměř miliardu Kč.

Jeho firma BioVendor je dnes významným distributorem širokého spektra produktů in vitro diagnostiky a specializovaného sortimentu klinických produktů a zároveň mezinárodně působící biotechnologickou společností s vlastním výzkumem, vývojem, výrobou a obchodní sítí. Nabízí kompletní sortiment pro oblast in vitro diagnostiky, od imunochemie přes klinickou biochemii, hematologii, mikrobiologii, molekulární biologii až po patologii. Kromě vlastní distribuční činnosti společnost BioVendor v roli výhradního zástupce těsně spolupracuje se společností Siemens (Divize H DX).

Viktor Růžička má nyní v plánu budovat český BioVendor v dalších zemích – začíná v Německu, Rakousku a Velké Británii, ale v plánu je i USA a Čína. Jeho podnikatelským mottem je: „Nejde o to dělat věci správně, ale dělat správné věci.“ Cesta k úspěchu vede podle něj přes lidi a inovace. Kvalitní zaměstnanci jsou pro něj zároveň nejkritičtějším faktorem. Snaží se do nich maximálně investovat a podporovat je. Je hrdý, že je u nich malá fluktuace. Míra autoritativnosti je prý v jeho firmě nižší než jinde. Ale vše má své meze – za každého zaměstnance mluví jeho výsledky. A zdá se, že se to vyplácí. Ve volném čase se Viktor Růžička nejraději věnuje svým pěti psům, rybaření a stavění domu ve Vanuatu v Oceánii.

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Jihomoravského kraje

2005: Radim Jančura, Student Agency
2006: Jiří Kaláb, Kaláb – stavební firma
2007: Jiří Fusek, Pivovar Černá Hora
2008: Karel Sázavský, TENZA
2009: Jaroslav Klíma, TESCAN
2010: Václav Muchna, Y Soft Corporation
2011: Jaroslav Klíma, TESCAN
2012: Pavel Sobotka, Frentech Aerospace
2013: Libor Bittner, Bioveta, a.s.
2014: Jindřich Životský, OKAY Holding a.s.

Složení poroty soutěže EY Podnikatel roku 2015

• Vlastislav Bříza, předseda poroty, KOH-I-NOOR holding, EY Podnikatel roku 2014
• Jiří Hlavatý, JUTA, EY Podnikatel roku 2013
• František Piškanin, HOPI, Podnikatel roku 2012
• Jannis Samaras, Kofola, Podnikatel roku 2011
• Valdemar Walach, WALMARK, Podnikatel roku 2010
• Eduard Kučera, AVAST Software, Podnikatel roku 2009
• Vladimír Kovář, Unicorn, Podnikatel roku 2008
• Pavel Juříček, BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006
• Zbyněk Frolík, LINET, Podnikatel roku 2003
• Petr Šmída, investor, ENERN
• Tomáš Ventura, zástupce šéfredaktora, iDNES.cz
• Michal Půr, šéfredaktor Euro
• Petr Šimůnek, šéfredaktor Forbes

O soutěži EY Podnikatel roku

EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech. Podrobnější informace naleznete ZDE.

O EY

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.
Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace navštivte webové stránky ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…