Jiří Šedivý pro portál faei.cz: Stavební spoření nemusí být zlatým dolem

10.06.2015 15:39

Stavební spořitelny věří, že navzdory všeobecně klesajícím úrokovým sazbám stále mají svým stávajícím i budoucím klientům co nabídnout. Výnosy z vkladů sice už nejsou tak lákavé, jako na přelomu tisíciletí, tím zajímavější ale začínají být úvěry na bydlení.

Jiří Šedivý pro portál faei.cz: Stavební spoření nemusí být zlatým dolem
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

V rozhovoru pro portál www.faei.cz, který nedávno spustil Finanční a ekonomický institut, to tvrdí Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

 „Hlavní myšlenkou stavebního spoření je financovat bytové potřeby, a proto jsou cílovými klienty stavebních spořitelen lidé, kteří si spoří a zároveň uvažují nad investicí do bydlení. Jedná se totiž o ideální kombinaci, a to je i důvod, proč stavební spoření existuje již více než sto let,“ vysvětluje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

V poslední době dostávají klienti stavebních spořitelen oznámení o snížení úroků z vkladů až k úrovni 1 % ročně, avšak podle Šedivého jsou nízké úrokové sazby charakteristickým jevem celé současné ekonomiky. Přirozeně se tedy tento stav nevyhnul ani stavebním spořitelnám, které musejí reflektovat vývoj finančních trhů. V případě spoření to pochopitelně klienty nenadchne, ale současně je naopak úvěrová nabídka stále výhodnější.

Zákon o stavebním spoření klientům garantuje neměnné úročení po dobu tzv. vázací lhůty, kdy by bylo opuštění stavebního spoření velmi nevýhodné (i když možné). Po šesti letech se vztah posunuje do režimu, kdy stavební spořitelna může reflektovat vývoj, ale klient má také možnost smlouvu vypovědět, když se mu aktualizované podmínky nezdají dost výhodné. Vztah je tak vyvážený – v době vázací lhůty jsou podmínky garantovány a další pokračování ve spoření závisí na výhodnosti podmínek pro obě strany.

U spoření tohoto typu klesla i státní podpora. Tato změna sice znamenala významný úbytek klientů, ale celý systém stále disponuje dostatkem zdrojů pro další úvěrování. Hlavní smysl existence tedy není ohrožen.

„Kdo nějakou dobu pravidelně spoří do bezpečného konzervativního produktu, naspoří si a ochrání vklady před inflací. Navrch si může půjčit. To jsou benefity, které zachovávají výhodnost a konkurenceschopnost tohoto produktu,“ říká Jiří Šedivý. „Dobrým znamením pro pojišťovny je, že část lidí, kteří stavební spoření opustili, po pár letech zjistila, že tento produkt se do jejich portfolia hodí a vracejí se. Proto v posledních dvou letech mírně roste počet nově uzavřených smluv a v současnosti se eviduje cca 3,8 milionů podepsaných kontraktů,“ doplňuje Šedivý.

Vhodným klientem je každý, kdo přemýšlí o své budoucnosti a je v situaci, že svou pozici dokáže vylepšit především prostřednictvím dlouhodobého spoření s možností úvěru. To vše prakticky bez rizika a v osvědčeném systému. Nezáleží, zda jde o novorozeně, studenta, „single“, rodinu či důchodce. Klíčem je zájem a možnost pravidelně ukládat peníze a mít představu o řešení životních situací pomocí vlastního a případně půjčeného kapitálu.

Nikdo jiný doposud nepřišel se systémem, který by nabízel tak výhodné podmínky pro drobnější úvěry bez zajištění nemovitostí, jako stavební spoření. Jedná se tedy stále o velmi zajímavý produkt pro každou rodinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…