K lepší obchodní bilanci českého zbrojního průmyslu přispěla i podpora resortu obrany

13.11.2016 12:00

V pražském hotelu President dnes náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář vystoupili na konferenci Připravenost obranného průmyslu ČR na aktuální bezpečnostní rizika. Tu zorganizovaly Lidové noviny ve spolupráci s Mafra Events a zúčastnili se jí zástupci českého obranného průmyslu včetně státních podniků VTÚ a VOP CZ.

K lepší obchodní bilanci českého zbrojního průmyslu přispěla i podpora resortu obrany
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce Tomáš Kuchta ve svém projevu popsal, jakým způsobem resort podporuje český zbrojní průmysl. Zmínil zde jednak diplomatickou podporu exportu ze strany přidělenců obrany i samotného ministerstva obrany, i snahu, aby české firmy participovaly na armádních zakázkách.
„Klasickým příkladem soběstačnosti českého zbrojního průmyslu jsou například ruční zbraně nebo munice, které se snažíme nakupovat od českých firem. Často ale není možné některý materiál pořídit přímo od českých firem, tak se snažíme, aby český průmysl co nejvíce participoval. Také bych rád zmínil zakázku na MADR. Klíčové zakázky, jako výzkumné projekty či údržba techniky, pak chceme dávat státním podnikům,“ uvedl náměstek Tomáš Kuchta.

„V současném trendu můžeme kromě hašení nejpalčivějších dílčích dluhů vzniklých podfinancováním v předchozích letech hovořit již o postupném startu jednotlivých velkých projektů, jejichž příprava bude v roce 2017 dokončena. Pro jejich realizaci bude rozhodující stabilita predikce finančních zdrojů dvou a více let,“ řekl přítomným armádní generál Josef Bečvář a dodal, že je proto nutné, aby politici dostáli závazku postupně navyšovat rozpočet na avizovaných 1,4 % HDP.

Jako velké armádní projekty náčelník Generálního štábu AČR zmínil vedle letištních radiolokátorů také mobilní radiolokátory, víceúčelové vrtulníky, modernizaci vybavení PVO a také projekty rozvoje pozemních sil (kolová obrněná vozidla velitelsko-štábních a spojovacích, náhrada BVP 2 či projekt Dělo NATO) a další akvizice podpůrné techniky (vyprošťovací a dílenské prostředky či automobilní technika).

Tyto klíčové projekty by se měly dle náměstka Kuchty promítnout do koncepčního dokumentu Strategie vyzbrojování a podpory rozvoje obranného průmyslu, který by vláda měla schválit ještě do konce letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…