K zákonu o hazardních hrách: Senátoři šli na ruku koalici a schválili paskvil

26.05.2016 17:24

Senátoři dnes dali zelenou návrhu zákona, o kterém sami jeho tvůrci tvrdí, že potřebuje úpravy. Dostáváme se tak do situace, kdy je zákon přijímán jen proto, aby byl přijat.

K zákonu o hazardních hrách: Senátoři šli na ruku koalici a schválili paskvil
Foto: SPELOS
Popisek: Loterní průmysl, ilustrační foto.

„Zákon se jednoduše přijímá především proto, že byl v programovém prohlášení vlády. Nicméně samo MF připouští, že jsou v něm chyby a bude nutné ho upravit. Současně však brání zákonodárcům v tom, aby v zákonu dělali změny, byť by byly k lepšímu. Vyhrožují, že v případě zdržování pozměňovacími návrhy bude normu nutné renotifikovat. Zákon je ale špatný od samotného počátku. Vznikal bez konzultace s odbornou veřejností a vychází z nepřesných podkladů,“ uvedl Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti SYNOT TIP, a.s.

Jedná se o studii Psychiatrického centra Praha, jejíž výsledky v oblasti ekonomických dopadů herního průmyslu na společnost již několikrát zpochybnili či zcela vyvrátili skuteční odborníci. Renomovaní ekonomové zjistili, že původní studie, která se dostala k dopadům ve výši 16 miliard korun, více než trojnásobně nadhodnocuje skutečnost. Důkazem je například nezávislá studie Centra ekonomických a tržních analýz CETA. Tato uvádí náklady ve výši přibližně pěti miliard korun. Ke stejnému číslu dospělo i Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti.

„Zákon je zcela bezzubým také vůči nelegálnímu trhu. Problematiku kvízomatů řeší jen velmi okrajově. Černý hazard tak bude bujet dál. Už dnes přitom v ČR máme tisíce nelegálních herních zařízení. Této situaci ještě „nahraje“ diferenciace zdanění, která je navržena bez objektivních důvodů a povede k likvidaci legálního trhu a posílení pozic provozovatelů kvízomatů, slevostrojů, internetových kiosků, „měniček“, občanských sdružení a v neposlední řadě internetových her pod taktovkou zahraničních provozovatelů,“ doplnil ředitel SYNOT TIPu.

Rozdílná daňová sazba přinese provozovatelům technických herních zařízení extrémní zatížení. Neexistuje přitom žádná objektivní studie, která by dokazovala rozdíly mezi společenskou nebezpečností různých typů loterií. Sám ministr Babiš naznačil, že si tento stav prolobbovali zástupci firem, provozujících kurzové sázení.

Logiku podle šéfa SYNOT TIPu postrádá i to, že se bude hazardem nově zabývat i celní správa.

„Kontrolu oblasti loterií tak namísto státního dozoru dostane do rukou orgán, který s touto problematikou nemá žádné zkušenosti. Půjde tedy o jeden velký experiment,“ doplnil PM.

Velmi nešťastnou je také možnost blokace internetových stránek ze strany Ministerstva financí, která podle některých odborníků může vést až ke zdražení poskytování internetového připojení.

„Cenzura internetu je špatným řešením. Blokace webových stránek jako nástroj boje proti nelegálnímu internetovému hazardu fungovat nebude a rozhodně nezabrání tomu, aby lidé dále hráli hry prostřednictvím mobilních telefonů a tabletů. Navíc je zcela nelogické, aby o případné blokaci rozhodovali úředníci,“ uzavírá MIkoška, podle něhož by o konkrétních případech měl v rámci objektivity rozhodovat soud.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…