KCÚ: Mnoho podnikatelů si neuvědomuje riziko nekvalitních účetních služeb

11.06.2014 12:46

Podnikatelé v ČR velmi často podceňují důležitost správně a odborně vedeného účetnictví. Jejich požadavky na kvalifikaci firemního účetního nebo externí účetní firmy nejsou dostatečně vysoké a tím dochází k mnoha problémům. Řada podnikatelů také své účetní žádá o vylepšování účetní uzávěrky. Zaznělo to na konferenci u příležitosti 15. výročí založení Komory certifikovaných účetních.

KCÚ: Mnoho podnikatelů si neuvědomuje riziko nekvalitních účetních služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Komora, založena v dubnu 1999, se snaží tuto situaci změnit a nastavit vhodný standard účetních služeb poskytovaných v ČR. Jedním ze zásadních kroků KCÚ k nápravě nynějších problémů proto bylo i spuštění projektu „Rozvoj lidských zdrojů v oblasti certifikovaných účetních“ v roce 2013, který vytvořila ve spolupráci se švýcarským partnerem veb.ch. KCÚ chce tímto způsobem přiblížit české prostředí švýcarskému modelu, kde i bez státní regulace pracují účetní na odborné úrovni, a podnikatelé si uvědomují důležitost jejich služeb.

Podnikatelé v nemalé míře vyžadují od účetních netransparentní úpravy účetních závěrek.

V této oblasti se KCÚ po celou dobu své patnáctileté existence rovněž snaží o zlepšení. Vypracovala mimo jiné etický kodex, kterým zavazuje své členy. Veřejně takové praktiky odsuzuje prostřednictvím pravidelné ankety a spolupracuje s médii na potírání těchto nešvarů. Na konferenci k 15. výročí KCÚ byl proto také nemalý prostor věnován prezentacím a diskusi na téma právních a justičních aspektů různého nekalého chování účetních jednotek.

KCÚ byla založena v prostředí, kde profese účetního není na rozdíl od činnosti auditorů nebo daňových poradců zákonně ukotvena. Proto již v roce 2001 začala s organizací vícedenních vzdělávacích seminářů, kterých nyní pořádá až 6 ročně. Organizuje i mnoho jednodenních školení a konferencí, které mají zajistit odbornou způsobilost svých certifikovaných členů. Tuto aktivitu doplňuje publikováním komorového časopisu, který seznamuje účetní se všemi novinkami a změnami v oboru.

Do budoucna chce KCÚ svoji činnost zaměřit také na studenty účetních oborů a podporovat u nich zájem o profesní kvalifikaci a tím dále zlepšovat situaci českého účetnictví. Předseda Libor Vašek definuje KCÚ takto: „Patnáct let budujeme organizaci, která zajistí širokou nabídku prověřených odborníků v oblasti účetnictví, a myslím si, že se nám to daří. Certifikát od KCÚ vznikl podle řady zahraničních vzorů a garantuje v českém prostředí kvalitního účetního.“

O Komoře certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCU) je profesní organizace s 15letou tradicí, která působí jako samostatná složka Svazu účetních a v níž se sdružují certifikovaní účetní a účetní experti po absolvování systému certifikace účetní profese v ČR, popř. po získání obdobné kvalifikace v jiné z členských organizací International Federation of Accountants (IFAC). KCU garantuje odbornost svých členů, naplňování etického kodexu a kontinuální profesní vzdělávání. Všeobecným zájmem KCU je přispívat k dalšímu rozvoji a zvyšování úrovně a prestiže účetní profese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …