KDP ČR: Daňové poplatníky ode dneška hájí 59 nově jmenovaných daňových poradců

02.12.2013 15:49

Posláním nových daňových oborníků bude kromě aktivit při spolutvorbě daňových zákonů ČR především hájení práv daňových poplatníků, ale i kultivace daňového prostředí v ekonomické sféře.

KDP ČR: Daňové poplatníky ode dneška hájí 59 nově jmenovaných daňových poradců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Prezident Komory daňových poradců ČR (KDP), Ing. Martin Tuček, dnes slavnostně přivítal do profese 59 nových, vysoce kvalifikovaných daňových odborníků. Slavnostní přivítání proběhlo dnes v Rytířském sále Nové radnice v Brně. Posláním nových poradců bude nejen hájit zájmy a práva poplatníků, ale mimo jiné se i aktivně spolupodílet na diskuzi o tvorbě daňových zákonů České republiky s tvůrci legislativy. K významnému rozšíření členské základny KDP ČR dochází v době, kdy se s napětím očekává uvedení do života rekodifikace soukromého práva. I na tyto situace budou noví poradci vyškoleni.

Slavnostní předání osvědčení novým daňovým poradcům se uskutečnilo dnes od 10 hodin, v Brně, v Rytířském sále Nové radnice. Noví členové KDP ČR převzali Osvědčení z rukou prezidenta Komory, Ing. Martina Tučka, a Ing. Tomáše Klímy, člena dozorčí komise KDP ČR.

Padesát devět nových ochránců práv daňových poplatníků

Vysoce kvalifikovaní odborníci prokázali své znalosti z oblasti daňové i ekonomické teorie a praxe v náročných písemných i ústních zkouškách. Ty v dlouhodobém horizontu úspěšně složí asi 20 % všech uchazečů, kteří mimo jiné musí splňovat podmínky čistého trestního rejstříku a alespoň bakalářského vysokoškolského titulu. Znalosti a kompetentnost uchazečů hodnotila komise složená jak ze členů KDP ČR, tak z komisařů jmenovaných Ministerstvem financí ČR. Noví daňoví poradci úspěšně absolvovali i několik částí náročných odborných zkoušek.

Respekt k daňovým poplatníkům, ale i ke správci daně

S narůstajícími povinnostmi daňových poplatníků (např. nová povinnost některých zaměstnanců, podat daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob) a v souvislosti se složitou daňovou legislativou je právě daňový poradce tím, kdo může poplatníkům v oblasti daňové optimalizace efektivně pomoci.

Podstatou práce daňového poradce je stát na straně klienta zejména v komunikaci a úkonech spojených s finančním úřadem. Funguje jako daňový advokát, který zastupuje daňového poplatníka (klienta) v daňovém řízení a poskytuje mu daňové i ekonomické rady. A je jeho cílem minimalizovat daňový náklad poplatníka v rámci platného zákona.

Každý daňový poradce je současně členem Komory, která mu poskytuje zázemí v oblasti profesního růstu. Na straně druhé je Komora vždy připravena řešit případné stížnosti nespokojených klientů. KDP ČR je i podstatným partnerem, rádcem i oponentem Ministerstva financí ČR a tvůrců legislativy při diskuzi nad daňovými zákony.

Záruky daňových poradců

Zárukou pro klienty daňových poradců je kromě složení vysoce náročných a sofistikovaných odborných zkoušek také regulace činnosti poradců zákonem o daňovém poradenství. Bezpodmínečné je také povinné pojištění poradců na případné škody z daňových rad. V neposlední řadě pak členové Komory daňových poradců ČR přijímají etický kodex.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…