KRNAP: Kavánovo mistrovské dílo – Kotel v Krkonoších – byl navrácen zpět do muzea

03.02.2019 17:31

Kotel v Krkonoších je zpět na svém místě v hale jilemnického zámku.

KRNAP: Kavánovo mistrovské dílo – Kotel v Krkonoších – byl navrácen zpět do muzea
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Milovníci regionální historie, znalci výtvarného umění i obdivovatelé díla Františka Kavána se mohou opět těšit pohledem na toto monumentální dílo, které v několika posledních týdnech prošlo rukama restaurátorů.

Obraz Kotel v Krkonoších namaloval uznávaný český krajinář František Kaván jako oponu pro křížlické ochotníky v roce 1895 temperou na plátně. Dílo má rozměry (bez rámu) 220 × 490 cm a váží 350 kg. Přestože my dnes toto dílo obdivujeme a považujeme je za unikátní, zadavatel prací - křížličtí ochotníci – zřejmě mnoho nadšeni z výsledku nebyli. Motiv, který Kaván vybral – krajina s Kotlem – přesně nevystihoval jejich představu, která zřejmě byla spíše figurální. Kavána snad měli přímo obvinit z jeho touhy pochlubit se krajinářským uměním. Důsledkem tohoto sporu je dodnes krásně čitelný vzkaz malíře v pravém dolním rohu obrazu "Ani pro chloubu, ani pro troubu!", který alespoň takto symbolicky odsoudil tamní ochotníky.

Právě v důsledku tohoto sporu zůstalo mistrovské dílo svinuto a uloženo na půdě křížlické hospody, kde bylo zapomenuto. Znovuobjeveno bylo až v roce 1956. Od té doby je součástí výzdoby Krkonošského muzea v Jilemnici. Jeho podoba však po desetiletích potemněla a zašla. Díky restaurátorským zásahům se na obraze opět objevilo nádherné Kavánovo světlo. Rozdíl je skutečně markantní.

Restaurování Kavánova obrazu Kotel v Krkonoších je součástí projektu Zvýšení ochrany a zpřístupnění sbírkových fondů Krkonošského muzea – Jilemnice, který podpořila Evropská unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…