KRNAP: Kvalitní hospodaření na loukách pomáhá i houbám

23.04.2021 11:44

Výsledky monitoringu hub na nelesních stanovištích, kterému se v posledních letech mykologové věnovali, přinesl řadu překvapivých nálezů.

KRNAP: Kvalitní hospodaření na loukách pomáhá i houbám
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Bezpochyby nejzajímavější je nález druhu závojenka kruhatá (Entoloma violaceozonatum), který s největší pravděpodobností představuje prvonález v celé České republice. Dalším překvapením je například velmi vzácná kyjanka zakouřená (Clavaria fumosa), s charakteristickým výskytem na extenzivně sečených loukách, či na druhově bohatých horských smilkových loukách, jež je v Červeném seznamu hub ČR dlouhodobě vedena jako nezvěstná. Výzkum potvrzuje, že kvalitně obhospodařované louky hostí pestřejší společenstva hub.

Monitoring hub probíhá v krkonošských lesích pravidelně již několik desetiletí a to pod vedením Dr. Rostislava Fellnera a Ing. Jaroslava Landy z České mykologické společnosti. Význam dlouhodobého monitoringu hub spočívá především ve skutečnosti, že houby patří mezi velice citlivé bioindikátory vzdušného znečištění a zejména narušení stability jejich hostitelských lesních porostů. Dlouhá léta byly houby zkoumány především jako indikátor a důkaz snižování emisí SO2, které sledujeme od 90. let.

V posledních letech se výzkum zaměřuje i na houby nelesních stanovišť. Příkladem těchto biotopů mohou být pro Krkonoše typické druhově bohaté horské louky a luční enklávy hostící celou řadu chráněných druhů. Houby, přesněji jejich hojnost, mohou pomoci určit kvalitu probíhajícího lučního managementu a stanovit pro danou lokalitu ten nejvhodnější.

Překvapivým nálezem je houba druhu Entoloma violaceozonatum. Vzhledem k dosavadní absenci českého názvu a fialově modravé „kruhatosti“ povrchu klobouku mykologové Fellner a Landa navrhli české druhové jméno závojenka kruhatá. Tento druh boreálního charakteru byl poprvé popsán v roce 1992 na vápnitých půdách estonského ostrova Saaremaa. Dosud byl dále doložen pouze ve Švédsku, Norsku a Rakousku. Nově se mezi tyto lokality řadí i krkonošské Paseky nad Jizerou.

V rámci monitoringu byly zaznamenány nálezy několika druhů, které jsou v Červeném seznamu hub ČR dlouhodobě vedeny jako nezvěstné (pravděpodobně vyhynulé). K nim patří např. velmi vzácná kyjanka zakouřená (Clavaria fumosa), všeobecně ohrožený druh s charakteristickým výskytem na extenzivně sečených loukách, či na druhově bohatých horských smilkových loukách, jejíž nálezy byly v posledních letech potvrzeny na české (Dolní Dvůr, či PP Slunečná stráň) i polské straně Krkonoš, či v Orlických horách nebo na Liberecku.

Více se o lučních houbách Krkonoš dočtete v aktuálním čísle vědeckého sborníku Opera Corcontica ZDE.

Správa KRNAP dlouhodobě podporuje péči o horské louky vlastními zásahy a zejména obnovou horského hospodaření ve spolupráci s místními zemědělci i vlastníky pozemků. Kvalitní péči o louky usnadňují dotace Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zemědělství a Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…