KRNAP: Letošek bude rokem Františka Kavána

09.02.2016 18:49

Krkonošské muzeum Správy KRNAP v Jilemnici si v letošním roce připomene významná výročí víchovského rodáka, malíře Františka Kavána. Slavit budeme 150 let od jeho narození, 75. výročí úmrtí a 60 let Kavánovy galerie v jilemnickém muzeu.

KRNAP: Letošek bude rokem Františka Kavána
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Naší nejvýznamnější akcí bude výstava jeho obrazů, kterou zahájíme 18. března. Návštěvníci ji budou moci vidět do konce května. Po jejím ukončení bude putovat do Prahy a následně ještě do Jičína.

U příležitosti letošních výročí vydáme edici velkoformátových pohlednic Kavánových obrazů s krkonošskými motivy, nástěnný kalendář a knihu František Kaván - život a dílo (výběr z korespondence).

Významný český malíř - krajinář František Kaván se narodil 10. září 1866 ve Víchovské Lhotě u Jilemnice ( † 16. prosince 1941, Libuň). Malbu studoval na pražské Akademii v krajinářském ateliéru u Julia Mařáka. Ten vytušil jeho výjimečný talent a ke studiu jej přijal bez zkoušky. Jeho dílo je významně spjaté s rodným krajem.

Maloval především Krkonoše, také Českomoravskou vrchovinu a Železné hory. Historici umění řadí Kavána spolu s Otakarem Lebedou a Antonínem Slavíčkem mezi nejvýznamnější české krajináře.

Další informace najdete také na stránkách www.kmjilemnice.cz.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …