KRNAP: Přeshraniční projekt českých a polských strážců skončil, nikoliv však spolupráce samotná

01.05.2020 19:00

V posledních dvou letech jsme realizovali projekt Zintenzivnění informační a strážní služby v Krkonoších.

KRNAP: Přeshraniční projekt českých a polských strážců skončil, nikoliv však spolupráce samotná
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Díky němu získali strážci národního parku po obou stranách hranice lepší vzdělání i technické vybavení. Projekt sice formálně skončil koncem dubna, ale nastavená spolupráce s kolegy z Karkonoského parku narodowého zůstává. I v budoucnu se tedy budou návštěvníci hor, zejména v blízkosti hraniční Cesty česko-polského přátelství, setkávat se společnými česko-polskými hlídkami strážců.

Strážce v rámci projektu proškolila Horská služba Krkonoše v poskytování první pomoci. Zúčastnilo se ho 20 strážců z českého a 10 strážců z polského Krkonošského národního parku. „Nacvičili jsme postupy při úrazu v horách, udržení základních životních funkcí, zastavení masivního krvácení, resuscitaci, postupy při alergických reakcích, diagnostiku hypoglykemie, ale také na správnou komunikaci s Horskou službou a záchranáři obecně,“ říká vedoucí Terénní služby Správy KRNAP Jiří Marek. Strážci také absolvovali školení komunikačních a vyjednávacích dovedností, protože praxe je často vystavuje jednání s agresivními návštěvníky.

V rámci projektu strážci prováděli společné strážní služby zaměřené především na hraniční oblast, a to v prostoru Slezského domu, vrcholu Sněžky a v okolí Szrenice. V těchto oblastech společně odsloužili desítky společných strážních služeb.

Školení proběhlo v rámci přeshraničního projektu Zintenzivnění informační a strážní služby v Krkonoších, který byl podpořen prostředky z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko prostřednictvím Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…