KRNAP: Rekonstrukce Krkonošského muzea pokračuje

01.04.2021 13:50

Práce na bývalém klášteře augustiniánů ve Vrchlabí, sídle Krkonošského muzea Správy KRNAP, pokračují i přes všechny obtíže.

KRNAP: Rekonstrukce Krkonošského muzea pokračuje
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Slavnostní otevření nového Návštěvnického centra Krkonošského národního parku plánujeme až na rok 2023, kdy budeme slavit 140. výročí založení muzea a 60. výročí vzniku Krkonošského národního parku.

Už samotné administrativní zpracování projektu bylo velmi náročné. Na stavební část realizace pak měla vliv neuspokojivá situace ve stavebnictví, kdy nedostatek pracovních kapacit a růst cen stavebních prací ovlivnil již začátek celé akce. Stavební a expoziční rekonstrukce kláštera nabrala zpoždění vlivem vysoké hladiny spodní vody, ale i opatřeními v souvislosti s epidemií viru covid-19 či nutným provedením statických zajištění základů objektu. Během bouracích prací byl v přízemí severní části objektu, v místě toalet, objeven původní kanalizační systém vedoucí z patra do přízemí a v přízemí ve východní části chodby byla odkryta původní dlažba, která byla uložena do depozitáře muzea.

V minulých měsících stavební firma vybudovala ve směru od parkoviště pod hřbitovem nový vstup do budoucího Návštěvnického centra. Jeho podoba – krkonošská skála kombinovaná s budoucím proskleným kvádrem – odkazuje na geologické zvláštnosti Krkonošského národního parku a zároveň na zdejší sepjetí přírody se stopami lidské práce. Stavební práce nyní budou pokračovat zejména v interiéru objektu. Zároveň s probíhajícími stavebními pracemi připravujeme výběrové řízení na realizaci nové expozice.

Původní expozice Krkonošského muzea ve Vrchlabí byla slavnostně otevřena 28. dubna 1984. Expozice Kámen a život a Člověk a hory byly svého času špičkou muzejnictví v Česku. Navštívil ji více než 1 milion návštěvníků.

Nové Návštěvnické centrum Krkonošského národního parku představí návštěvníkům příběh Krkonoš, a to s ohledem na jedinečnou přírodu i ve vztahu k soužití přírody a člověka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…