Kancelář europarlamentu: Poslanci nechtějí, aby novela postihla současné legální držitele zbraní

16.07.2016 14:28

Zbraně určené ke střelbě slepými náboji mohou být upraveny na ostré, ale v tom případě musí podle stanoviska poslanců být pod přísnou kontrolou a podléhat stejným normám a pravidlům v celé EU. To je jeden z důležitých bodů stanoviska k návrhu směrnice o kontrole držení a nabývání střelných zbraní, které odhlasovali poslanci výboru pro vnitřní trh ve středu 13. července. Více se dozvíte ve videorozhovoru se zpravodajkou návrhu, britskou konzervativní poslankyní Vicky Fordovou.

Kancelář europarlamentu: Poslanci nechtějí, aby novela postihla současné legální držitele zbraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský parlament

Změna směrnice vznikla v reakci na teroristické útoky v Paříži, když z vyšetřování vyšlo najevo, že útočníci využili pro pořízení některých svých zbraní právních mezer v zákonech EU. Poslanci je chtějí zacelit, ale zároveň nechtějí, aby novela postihla současné legální držitele zbraní. Proto se zasazují o možnost, aby členské státy podle jasných a jednotných pravidel mohly udělit výjimky: „Lovci, sportovní střelci, sběratelé, muzea a další by mohli být citelně zasaženi,“ vysvětlila zpravodajka Vicky Fordová pozadí změn, které její výbor v návrhu Komise požaduje.

Jako stínoví zpravodajové se na stanovisku podílejí také dva čeští poslanci: Dita Charanzová (ANO-ALDE) a Jiří Maštálka (KSČM-GUE/NGL).

Kontrola zbraní na slepé náboje

Poslanci také chtějí přísnější kontrolu prodeje zbraní určených pro střelbu slepými náboji. Jakákoliv střelná zbraň, která byla přeměněna pro střelbu slepými náboji, musí podle výborových pozměňovacích návrhů nadále vyhovovat pravidlům EU a to vzhledem k riziku, že může být v budoucnu znovu upravena ve zbraň ostrou. „Cílem této úpravy bylo vyplnit mezeru, kterou zneužili teroristé pařížských útoků,“ uvedla Vicky Fordová. Další technické detaily si můžete přečíst v tiskové zprávě k výsledku hlasování.

Další postup

Po prázdninách bude o stanovisku hlasovat celý Evropský parlament na plenárním zasedání a na jeho základě budou následně moci začít jednání s Radou ministrů EU.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…