Kancelář europarlamentu: Téma obrany se dostane i na prosincovou plenární schůzi

30.11.2016 14:39

Návrhy, jak posílit spolupráci v oblasti obrany, přicházejí v poslední době od různých evropských států včetně Česka. Byly také prominentním tématem uplynulé plenárky. Poslanci se postavili za požadavek, aby členské státy věnovaly na obranu 2% HDP. V kontextu rostoucích bezpečnostních hrozeb kolem i uvnitř EU a v situaci, kdy není jisté, zda budou USA nadále garantem evropské bezpečnosti skrze NATO, také navrhli několik společných celoevropských iniciativ v oblasti bezpečnostní politiky.

Kancelář europarlamentu: Téma obrany se dostane i na prosincovou plenární schůzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Víc spolupráce v obranné politice

„Hlavním cílem je dát dohromady naše zdroje a zajistit tak solidní obranu a bezpečnost Evropské unie,“ vysvětlil estonský liberál Urmas Paet pozadí své zprávy o Evropské obranné unii. Parlament ji podpořil v úterý 22. listopadu.

Je zjevné, že hrozby z Ruska, válčení a nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě, terorismus i migrační tlaky nedávají Evropanům jinou možnost, než spojit síly, protože žádná země tomuto ohrožení nemůže čelit sama.

Skoro tři ze čtyř Čechů jsou pro

Tomu odpovídá i mínění veřejnosti: Dvě třetiny Evropanů se v průzkumu veřejného mínění letos na jaře vyjádřilo ve prospěch toho, aby EU dělala víc v oblasti bezpečnosti a obrany. V České republice tak odpovědělo dokonce 73% respondentů.

Krom již zmíněných 2% HDP na obranu poslanci navrhují, aby byly vytvořeny mnohonárodních jednotky a operační velitelství EU pro účinné plánování, kontrolu a velení operací EU na řešení krizí. Požadují také zásadní revizi Společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP), která by měla EU vybavit samostatnou strategií pro případy, kdy NATO nebude ochotno zasáhnout.

NATO

Tyto návrhy nicméně nemají za cíl oslabit NATO, spíše naopak, jak vysvětlil v debatě rumunský sociální demokrat Ioan Mircea Paşcu, když připomněl, že smyslem Severoatlantické aliance je „bránit a šířit hodnoty, které nás v Evropě spojují“. Jeho zpráva hodnotící provádění SBOP byla plénem přijata ve středu 23. listopadu.

Další kroky


Na příští plenárce v prosinci budou poslanci znovu apelovat na členské státy a to v rámci diskuse o programu Evropské rady. Tento summit šéfů evropských států a vlád se bude konat 15. a 16. prosince a má na programu debatu jak zlepšit spolupráci v obraně a posílit bezpečnost EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…