Kaple sv. Rodiny v Odrách s malovaným deskovým stropem je znovu přístupná veřejnosti

09.11.2016 8:39

Slavnostní otevření kaple sv. Rodiny v Odrách proběhlo poslední říjnový den letošního roku. Její celková rekonstrukce v roce 2015 odhalila několik překvapení, například vzácný deskový malovaný strop.

Kaple sv. Rodiny v Odrách s malovaným deskovým stropem je znovu přístupná veřejnosti
Foto: NPÚ
Popisek: Kaple sv. Rodiny v Odrách

Objev malovaného stropu byl velkým překvapením. Malba, jejíž autor není znám, vznikla krátce po vybudování kaple, tedy po roce 1719. Archivní dokumenty sice uvádějí, že v kapli byl malovaný strop, ale v souvislosti s její rekonstrukcí v polovině 18. století byl údajně zrušen.

Vyobrazeny jsou figurální motivy korunování P. Marie s motivem Boha Otce a bohatou vegetabilní výzdobou. Dílo vysoké umělecké kvality, vytvořené umělcem se zkušeností s monumentální nástěnnou malbou, prošlo kompletním restaurátorským zásahem s důrazem na konzervaci a očištění původní raně barokní malby. Restaurátorské práce provedli Romana Balcarová a Peter Stirber.

Kaple sv. Rodiny je podélná stavba s půlkruhovým závěrem z roku 1719, vestavěná v ohradní zdi hřbitova. Průčelí kaple je tříosé. Ve střední ose je pravoúhlý portál s rozeklaným segmentovým frontonem, po stranách jsou okna s půlkruhovými záklenky. Nad profilovanou korunní římsou se tyčí barokní volutový štít s trojúhelným zakončením, členěný lisénami a římsami. Ve středu štítu nalezneme pravoúhlé okno a nad ním kruhový větrací otvor. K evangelijní straně přiléhá sakristie. Střecha objektu je sedlová, krytá měděným plechem; v hřebeni je polygonální vížka s lucernou a cibulovou bání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…