Kardinál Parolin jednal o česko-vatikánských vztazích s policejním prezidentem

15.05.2015 13:45

Policejní prezident byl na návštěvě u státního sekretáře Svatého stolce.

Kardinál Parolin jednal o česko-vatikánských vztazích s policejním prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Senátní delegace v čele s místopředsedkyní Senátu PČR Miluší Horskou a policejního prezidenta Tomáše Tuhého diskutovala se státním sekretářem Svatého stolce Pietrem Parolinem. Obsahem hodinové schůzky v sídle státního sekretáře byly aktuální otázky česko-vatikánských vztahů. K projednávaným tématům patřila smlouva mezi ČR a Svatým stolcem. Ukázalo se, že její schválení je dlouhodobější proces, proto se intenzivně diskutovaly možnosti konkrétní spolupráce za současného stavu. Jedním z bodů tohoto jednání bylo výraznější zapojení církve do sociálního dialogu.

„Symbolem této spolupráce v sociální oblasti je svatá Anežka, jejíž význam z mého pohledu roste zvláště v souvislosti s vyhlášením Svatého roku milosrdenství,“ sdělila místopředsedkyně Senátu M. Horská. Tím se přihlásila k programu papeže Františka, který akcentuje zájem o lidi žijící na periferii. V tomto duchu se vedla hlavní část vzájemného jednání. O roli církví v dnešní občanské společnosti a o možnostech další spolupráce hodlá v blízkém horizontu místopředsedkyně Senátu zorganizovat veřejné slyšení, právě za účasti církví a dalších institucí. Nový symbolický rozměr vzájemných vztahů by podle místopředsedkyně Senátu mohlo mít instalování sochy sv. Anežky ve Vatikánu, což byl též jeden z probíraných bodů.

Součástí delegace byl i policejní prezident, proto došlo i na otázky spolupráce Policie ČR a církví, mimo jiné v otázkách mediace a probace. Doprovod delegace tvořila i Hudba Hradní stráže a Policie ČR, která po jednání zorganizovala koncert v bazilice sv. Vavřince za hradbami, který se konal u příležitostí 25 let od obnovení diplomatických vztahů mezi ČR a Vatikánem. Při setkání si obě delegace předaly drobné dárky a policejní prezident si od kardinála vyslechl i přání všeho dobrého a mnoha osobních i pracovních úspěchů, které směřoval všem policistům.

Během jednání s kardinálem Parolinem se též probírala témata akademické spolupráce, kulturní výměny, podpory vzdělávání a Svatý stolec projevil zájem o podporu prorodinné politiky.

Pietro Parolin zastává úřad státního sekretáře, který odpovídá našemu titulu předsedy vlády. Po papeži se jedná o nejdůležitější post ve Vatikánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…