Kardiologové řeší závažný problém – vzrůstající výskyt chronického srdečního selhání

16.10.2015 17:50

V. kardiologický den Petra Niederleho: Odborníci budou diskutovat o možných inovacích v léčbě srdce

Kardiologové řeší závažný problém – vzrůstající výskyt chronického srdečního selhání
Foto: homolka.info
Popisek: Nemocnice na Homolce

Dnes se v pražském hotelu Clarion Congress Hotel Prague koná V. kardiologický den Petra Niederleho, který společně pořádají Sdružení ambulantních kardiologů ČR a Nemocnice Na Homolce pod záštitou České lékařské komory. Letošní ročník konference je výjimečný tím, že probíhá  za účasti zástupců Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Hlavními tématy letos je infarkt myokardu, fibrilace síní, vady na aortální a dvojcípé chlopni a srdeční selhání. Přednášející referují o aktuálně užívaných i zcela nových způsobech farmakologické i nefarmakologické léčby. Každé téma je prezentováno jak z pohledu lékařů špičkového kardiocentra, tak z pohledu ambulantních kardiologů, a navíc bude hodnoceno i z hlediska finančních nákladů.

„Máme za to, že tento koncept trojího pohledu nejen kardiologii, ale v celé české medicíně dosud chyběl. Věříme, že jím posuneme kvalitu péče o naše pacienty na co nejvyšší možnou úroveň. Cílem členů Sdružení ambulantních kardiologů je seznámit kolegy z kardiocentra s denními problémy péče o pacienty s vyjmenovanými diagnózami v prostředí běžných, dnes ale již také špičkově vybavených ambulancí,“ říká předseda Sdružení MUDr. Zorjan Jojko.

Kardiologové  Nemocnice Na Homolce mají v úmyslu na konferenci prezentovat např. výsledky celé řady ověřovacích klinických studií zaměřených na léčbu srdečního selhání. „V současné době se naše kardiocentrum podílí na rozsáhlé studii, která má definitivně potvrdit účinnost vysokoenergetické stimulace srdeční svaloviny, prokázat, že ovlivňuje metabolizmus svalové buňky, především zásahem do její schopnosti se stahovat. V dalších studiích se kardiocentrum snaží například prokázat, zda je možná modelace (mechanické zmenšení) levé komory srdeční hybridním zákrokem, tj. přímo na běžícím srdci bez použití mimotělního oběhu a bez nutnosti otevření hrudníku,“ popisuje prof. MUDr. Petr Neužil, CSc., primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Od diskuse se zástupci naší největší zdravotní pojišťovny o racionálním využití finančních prostředků si lékaři slibují především dosažení maximálního zkrácení čekacích lhůt u běžné péče a rychlejšího zavádění ověřených inovativních postupů léčby do běžné klinické praxe.

Kardiologický den se koná na památku předního českého kardiologa profesora Petra Niederleho, který byl průkopníkem české echokardiografie a dlouholetým primářem Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Niederle zemřel v roce 2008.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …